FOTO/VIDEO  Već dvanaesti put za redom najbolje mjesto za život na svijetu: Norveška

država, istraživanje, norveška, norveška, ujedinjeni narodi, Indeks ljudskog razvoja
Prošli tjedan Ujedinjeni narodi objavili su da je Norveška 12. godinu zaredom najviše plasirana država svijeta na Indeksu ljudskog razvoja (Hrvatska je na 47. mjestu, u odnosu na 46. prošle godine). Prilikom utvrđivanja renkinga na Indeksu, poznatom po skraćenici HDI, gledaju se parametri kao što su očekivano trajanje života, obrazovanje, dohodak ili standard života

Prosječni Norvežanin ima godišnju plaću od čak 65 000 dolara (oko 460 000 kuna), što ih također svrstava u sam svjetski vrh (ispred su Katar, Lihtenštajn, Bruneji i Singapur). No, na prestižnijoj i detaljnijoj HDI listi sve te zemlju su iza njih. Po tom rankingu je, osim u Norveškoj, najljepše živjeti u Australiji, Švicarskoj, Danskoj i Nizozemskoj.

Sa zaključkom da je Norveška zaista najbolje mjesto za život na svijetu, slaže se i većina Norvežana, što je vjerojatno najbolji dokaz pouzdanosti istraživanja. No,kako piše BBC, nije sve idealno u zemlji fjordova, bogatih mirovinskih fondova i sjajnih skijaša-skakača.

Ovih su pet stvari Britanci istaknuli kao "manje impresivne".

Porezi

Norveška ima jedan od najviših poreza na dohodak fizičkih osoba - iznosi čak 39 %, a nekada je bio zapanjujućih 47,5 %. No, svejedno je niži od najviše moguće razine za fizičke osobe u SAD-u, UK-u i Francuskoj. Plus, upravo se iz toga poreza financira efikasna i dobro organizirana država.

Skupo pivo

Web Stranica pintprice.com, na kojoj korisnici objavljuju koliko su platiti za pivo, kaže da je pinta piva (0.57 litara) u Norveškoj druga najskuplja na svijetu. Košta čak 10 dolara i 40 centi, ili 73 kune i 50 lipa! Za taj iznos u centru Zagreba možete popiti dvije i pol litre Karlovačkog. Čisto informacije radi, u Tadžikistanu pinta košta tri kune. Pa ako ikada odlučite putovati u Središnju Aziju...

Droga

Iza Estonije, Finske i Litve, Norveška je četvrta država u Europi s najvišom stopom smrti od predoziranja drogom ( 40 osoba na milijun stanovnika). Jedan od razloga za to je i visoka cijena opijata zbog koje ovisnici preferiraju unos iglom (u odnosu na pušenje) kako bi intenzivnije doživjeli šut. Navodno Oslo i Bergen već spremaju radikalnu novu politiku koja bi trebala riješiti taj problem.

Cijene goriva

Ni cijena benzina nije baš najpovoljnija. Ako tankate u Norveškoj, litra benzinakoštat će vas 11 kuna i 40 lipa. Dakle za tank od pedeset litara morate izdvojiti 570 kuna - razlog visokoj cijeni su ranije spomenuti porezi. S druge strane, ako godišnje zaradite 460 000 kuna, 570 kuna za jedan tank i nije toliko strašno.

Vukovima nije lako

U Norveškoj je preostalo samo 30 vukova u divljini, a izdane su dozvole da se upuca njih 16, za što se prijavilo preko 11 000 Norvežana.

Naravno, dok pročitate sve ove nedostatke, od kojih većina to zapravo i nije, tek je više jasno da je Norveška zaista najbolje mjesto za život na svijetu. Osim ako ste vuk.

Lista zemalja najboljih za život:

1. Norveška

2. Australija

3. Švicarska

4. Danska

5. Nizozemska

6. Njemačka

7. Irska

8. SAD

9. Kanada

10. Novi Zeland

11. Singapur

12. Hong Kong

13. Lihtenštajn

14. Švedska

15. Velika Britanija

16. Island

17. Južna Koreja

18. Izrael

19. Luksemburg

20. Japan