Uzela 31 tisuću eura kredita, nakon 11 godina otplate duguje - 28 tisuća

udruga franak, Volksbank, presuda Visokog trgovačkog suda, banke, štediše, švicarska, razina tečaja eura, udruga franak, franak, Švicarska narodna banka, udruga franak, franak, samoubojstva, krediti, Švicarci, Švicarska narodna banka, franak, franak, euro, Kemal Duraković, švicarski franak, kredit u švicarcima, kredit, franak, švicarski franak, franak, udruga franak, švicarski franak, Narodna stranka , udruga franak, banke, hrvatske banke, švicarski franak, udruga franak, hrvatske banke, udruga franak, Hypo-Alpe-Adria-Bank, Sberbank, Raiffeisenbank Austria , udruga franak, banke, Švicarci protiv , referendum, socijalna pomoć, švicarska, švicarski franak, kredit u švicarcima, švicarski franak, Ljubljana, korupcija, najkorumpiranija, švicarska

Izračun konverzije kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima u kredit u kunama uz valutnu klauzulu u euru, koji je jučer preuzela, šokirao je Osječanku Suzanu.
Iako je optimistično očekivala da je preplatila kredit, izračun je pokazao kako je banci zapravo - dužna, i to 1774,54 eura. I ne samo to, nakon 11 godina otplate kredita za otplatu joj je preostao iznos nešto manji od onoga koji joj je isplaćen 2004. godine. Kupnja stana na kredit zapravo se pretvorila u dužničku horor-priču. Na svu sreću, Suzana je cijelo vrijeme uredno otplaćivala svoje anuitete i nada se da će tako biti i ubuduće. No pred njom je sada pitanje: Prihvatiti konverziju ili ne?
Cijela priča počinje 2004. godine, kada je Suzana u jednoj poslovnoj banci uzela stambeni kredit s rokom otplate od 30 godina za kupnju jednosobnog stana s valutnom klauzulom u francima, koja je tada bila povoljnija od one u eurima. Banka joj je u kunama isplatila 47 tisuća franaka, što je tada iznosilo 31 tisuću eura. Kredit otplaćuje od prosinca 2004. Prvi anuiteti iznosili su oko 900 kuna, ali su porastom tečaja franka u odnosu prema kuni proteklih godina narasli na 1600, pa i 1800 kuna. Sada je taj anuitet 1400 kuna. Izračun nakon gotovo punih 11 godina otplate kredita pokazao je kako je za otplatu ostalo nevjerojatnih 37.500 franaka.
- Odmah sam, očajna, odjurila u banku kako bih provjerila da nije riječ o zabuni. Službenica banke mi je kazala da je izračun točan te mi još jednom preračunala kako mi za otplatu preostaje, ako prihvatim konverziju, točno 27.562 eura. U taj iznos glavnice uračunan je i dug od 1774 eura. Pri tome bi mi rata kredita porasla za oko 130 kuna. Ako se ne odlučim na konverziju, ostaje mi za otplatu stara glavnica, koja iznosi 37.500 franaka ili, kada se preračuna u euro - 34.842 eura. Ne znam što je gore i doista ću morati dobro razmisliti prije odluke. U svakom slučaju, strašno je saznanje da ste uzeli 31 tisuću eura kredita, 11 ga godina otplaćivali, a sada je glavnica gotovo 35 tisuća eura. Sve ovo govorim kako bih svojim primjerom pokazala drugim dužnicima što sve mogu očekivati od izračuna konverzije - ističe Suzana.
Ako prihvati konverziju, za što ima rok od mjesec dana, Suzana je svjesna da manje riskira nego da nastavi otplaćivati kredit s valutnom klauzulom u francima. Osim ako se i s kretanjem tečaja kune u odnosu prema euru u preostalih 19 godina otplate kredita ne dogodi nešto slično kao s frankom.

Ministarstvo i Udruga Franak analiziraju pritužbe

Ministarstvo financija u suradnji s Udrugom Franak analizira pritužbe i na temelju dostupnih podataka nacrte aneksa ugovora te obavijesti o izračunu konverzije kredita koje su poslane potrošačima, navodi Ministarstvo na svojoj internetskoj stranici. "Po isteku zakonskog roka, kada svih osam banaka izvrši svoju zakonsku obvezu dostave izračuna konverzije kredita zajedno s prijedlogom novog ili izmijenjenog ugovora o kreditu te po isteku zakonskog roka u kojem su banke dužne na svojim mrežnim stranicama objaviti kalkulator na temelju kojeg je izračunata konverzija, zajedno s mišljenjem ovlaštenog revizora ili sudskog vještaka da je kalkulator izrađen u skladu sa zakonskim odredbama i nakon njihove detaljne analize, rezultati analize bit će proslijeđeni Hrvatskoj narodnoj banci na daljnje postupanje. U slučaju kršenja Zakona o potrošačkom kreditiranju prema vjerovnicima će biti poduzete zakonom predviđene sankcije", navodi Ministarstvo.