Upoznajte tri česte bolesti penisa!

penis, spolne bolesti, sifilis, AIDS
Bolesti penisa - Parafimoza

Parafimoza je jedna od bolesti penisa koja nastaje kada se kožica prevučena preko glansa više ne može vratiti. Kožica tada ostaje stegnuta u koronarnom sulkusu (oko suženja ispod oboda glavića). Može se dogoditi neobrezanim muškarcima koji nakon seksa zadrijemaju zaboravljajući na vraćanje kožice. Ako kožicu odmah ne vratite na pravo mjesto, zbog prestanka cirkulacije može doći i do gangrene. Kožicu nekad možete vratiti i sami, ali najčešće stvar završava na hitnoj. Ako kožicu ne možete vratiti natrag, najbolje da odmah odete u bolnicu gdje će vam, uz anestetike, ublažiti upalu, napravili pritisak na glans i namjestili kožicu na pravo mjesto.

Bolesti penisa - Prijapizam

Priapijzam je stanje neprekinute erekcije. Ovakve bolesti penisa mogu zvučati primamljivo, ali u stvarnosti ova bolest označava pakao. Erekcija obično traje više sati, ponekad i više dana, a za nju nije potrebno nikakvo uzbuđenje. Do prijapizma dolazi kada se crvena krvna zrnca zguste i ukoče tako da krv ne može oteći iz penisa. Ako primijetite takvo stanje, odmah otiđite liječniku, jer prijapizam može uzrokovati impotentnost. Smanjena gibljivost vaših crvenih krvnih zrnaca može dovesti i do stanične anemije ili leukemije. Srećom, takvi slučajevi bolesti penisa su vrlo rijetki.

Bolesti penisa - Penilne papule

Penilne (biserne) papule su male, bijelo - žute bradavice na rubu glavića penisa. Izgledaju poput malih prištići. Medicinski naziv ove bolesti penisa je papilomatoza corone glandis, a ima je svaki treći muškarac. Papule su posve bezopasne i smatraju se normalnom varijacijom izgleda kože. Mehanizam razvoja je nepoznat, jedino je poznato da su češće pri neobrezanim muškarcima. Obično ipak ne nestaju same od sebe, ali s godima postanu manje vidljive. Većina dermatatologa ne savjetuje odstranjivanje penilnih papula, jer su ovakve bolesti penisa posve bezopasne. Ogrebotine koje bi mogle ostati nakon odstranjivanja mogle bi postati ometajući faktor pri spolnim odnosima. Mogle bi, naime, prouzrokovati bol. Penilne papule su slične nekim drugim bolestima penisa, npr. genitalnim bradavicama. Ako niste sigurni da ih imate, posavjetujte se s liječnikom.

intimatemedicine.com.hr