Umrla Milena Dravić

Milena Dravić
... doznaje "Blic" u Udruženju dramskih umjetnika Srbije.

Milena se tamo nalazila na liječenju, posljednjih dana joj je bilo loše, liječnici su sve pokušali, ali nije bilo spasa. Prije dvije i po godine ostala je bez supruga Dragana Nikolića i od tada se borila sa bolešću. Ovog ljeta je boravila u Puli i na Paliću gdje je promovirana monografija o njoj. Jedna je od najvećih glumica koje su Srbija i Jugoslavija imali.

U karijeri je Milena Dravić snimila 90 filmova, a u više od 50 ostvarila je glavne ženske uloge i osvojila brojne filmske nagrade. Glumom se počela baviti još kao srednjoškolka, kada je otkriva slovenski režiser František Čap s kojim snima svoj prvi film "Vrata ostaju otvorena" (1959.).

Potom u relativno kratkom vremenu ostvaruje još nekoliko filmskih uloga. Presudna uloga u njenoj karijeri bila je ona u vrlo popularnom filmu "Prekobrojna" hrvatskog režisera Branka Bauera, koja joj je 1962. godine pored slave donijela i "Zlatnu arenu" na filmskom festivalu u Puli.

U karijeri dužoj od 50 godina snimila je 90 filmova, a najpoznatiji u kojima je ostvarila ulogu su, između ostalih, "Prekobrojna", "LJubavni život Budimira Trajkovića", "Kozara", "Bitka na Neretvi", "Una", "Rad na određeno vrijeme", "Nije lako sa muškarcima" i "Zona Zamfirova".

Dravić je dobitnica Nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalne nagrade Zlatna ruža na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srbijanskih nagrada Dobričin prsten i "Žanka Stokić" za cjelokupan doprinos jugoslovenskoj i srbijanskoj kinematografiji, nagrade "Joakim Vujić", "Pavle Vuisić" na Filmskim susretima u Nišu, četiri Zlatna ćurana na Danima komedije u Jagodini i rekordnih deset Zlatnih arena na Filmskom festivalu u Puli.