Tomislav Karajica je jedan od najmoćnijih poduzetnika u Njemačkoj

Tomislav Karajica, Hrvat, hamburger, poduzetnik

Tomislav Karajica već u svojim četrdesetima slovi kao jedan od najuspješnijih u njemačkom Hamburgu, gradu od dva milijuna stanovnika. Svoj uspjeh sada želi pretočiti i u bolju suradnju s poduzetnicima u Hrvatskoj.

Prije hodanja zlatnim stubama, trebalo se na njih prvo i popeti.

"Reći da je uvijek teško uspjeti ja to ne gledam tako", kaže poduzetnik Tomislav Karajica.

U Njemačkoj se rodio, završio fakultet građevinarstva i odlučio uspjeti.

"U ovoj Njemačkoj ima mnogo mogućnosti, ta je struktura svakome otvorena. Ako se trudiš možeš i uspjeti", dodaje Karajica.

Glavna djelatnost je projektiranje, gradnja i trgovina nekretninama. Hamburg je grad u kojem živi većina bogatih Nijemaca. No s jednom od svojih nekretnina Tomislav većini “pravi hladovinu i drži ih u sjeni”, piše Hoću.ba.

"To je jedna od najvećih zgrada u Hamburgu visine 100 m", ističe Karajica.

Do sada je realizirao više od 40 projekata, 1300 stanova u vrijednosti od pola milijarde eura. Pionir je novog koncepta, simbioze srodnih poslova i zdravog života pod jednim krovom, a zapošljava i 200 radnika.

"I za Njemačku je ovo nešto novo, to je novi koncept da se ne renta poslovni prostor nego radno mjesto", tvrdi Karajica.

Samo najmoćniji u vlasništvu imaju i sportske klubove, a Tomislav čak dva – košarkaški i nogometni. Lider su u prodaji naočala, a u “ladici” realizaciju čekaju još projekti teških pola milijarde eura. Suradnja s Hrvatskom, zašto ne, ali…

 "Treba imati ostale subjekte, banke koje će nas pratiti kao ovdje u Njemačkoj. Ima li ih? Ja ih ne poznajem", kaže Oliver Talanga, poslovni partner.

No, prostor za suradnju ipak postoji, a izravna avionska veza između Zadra i Hamburga to olakšava.

"Prvenstveno ovdje možemo plasirati ribu i tunu, na stotine je sushi restorana u Hamburgu", rekao je Božidar Longin, zadarski župan.