Tajanstveni brod krcat štakorima pluta Atlantikom

Teretno-putnički brod, štakori, Brod duhova, Atlantik, Ljubov Orlova

Brod duhova

Vlasti u Newfoundlandu pokušale su ga prodati u staro željezo Dominikanskoj Republici, ali onda se brod u oluji oslobodio i odonda pluta sjevernim Atlantikom

Brod duhova krcat samo štakorima plovi prema Britaniji, upozoravaju stručnjaci koje prenosi u četvrtak britanski list The Independent.

Teretno-putnički brod Ljubov Orlova, sagrađen 1976. za sovjetskog naručitelja u kraljevičkome brodogradilištu bio je napušten u jednoj kanadskoj luci jer su vlasnici dugovali posadi. Vlasti u Newfoundlandu pokušale su ga prodati u staro željezo Dominikanskoj Republici, ali onda se brod u oluji oslobodio i odonda pluta sjevernim Atlantikom.

Kanadske vlasti tada su objavile kako je brod u međunarodnim vodama i "nije više prijetnja sigurnosti kanadskih naftnih instalacija ni njihovih zaposlenika, a ni okolišu".

Stručnjaci kažu da su na brodu vjerojatno stotine štakora kanibala koji preživljavaju međusobno se proždirući.

U ožujku 2013. dvaput je uhvaćen signal s broda pa je zaključeno da je prevalio dvije trećine puta preko Atlantika i da plovi prema istoku. Nešto poslije uočen je neidetificirani objekt otprilike te veličine uz škotsku obalu, ali potraga zrakoplovima nije uspjela potvrditi o čemu je riječ.

Pim de Rhoodes, Belgijanac koji se bavi traženjem potopljenog blaga, traži i Ljubov Orlovu, a za Sun je rekao: "Ona je blizu. Sigurno je puna štakora i oni jedu jedni druge. Uspijem li se ukrcati na brod, morat ću ih sve potrovati".

Voditelj irske obalne straže Chris Reynolds kaže kako je taj stari brod vjerojatno i dalje prijetnja. "Zadnjih je mjeseci bilo snažnih oluja, ali nije lako potopiti toliki brod", kaže. "Moramo biti oprezni".