Šest stvari koje ne treba raditi pred djecom

roditeljstvo, dijete, financije, Njemačka

Svaki roditelj zna da su djeca najbolji imitatori i često su sklona ponavljanju ponašanja i pokreta svojih mama i tata. Zato je važno paziti na to što se govori, kako se djeluje i šta se čini pred njima. Djeca s lakoćom usvajaju određene navike roditelja i okoline u kojoj odrastaju, pa ih zato morate držati podalje od onoga što bi im moglo pokvariti tjelesni i mentalni razvoj u budućnosti. Koji su to zabranjene stavke?

1. Svađa i tučnjava. Bez obzira na uzroke, svađanje i nasilje u porodici ne bi smjeli imati mjesta. Djeca kada vide oca kako tuče majku imat će strašne psihičke ožiljke, a vrlo je vjerovatno da će se i sama slično ponašati kad odrastu. Djeca koja svjedoče takvom ponašanju postaju agresivna, tjeskobna, često i pretjerano povučena. To kako roditelji rješavaju probleme u vezi odrazit će se na to kako će ih rješavati i sama djeca kad budu u istoj životnoj fazi.

2. „Romantično opuštanje". Važno je povući jasnu crtu između seksualno nabijenog i normalno privrženog ponašanja. Prvo šteti, a drugo donosi korist. Određene geste kao što su grljenje, držanje za ruke, naslanjanje na rame partnera pokazatelji su da roditelji imaju zdravu vezu. Ali, demonstracija seksualnog uzbuđenja u dječijem umu izgleda kao zlostavljanje. Šteta po dječiji um može biti ogromna.

3. Psovanje. Psovke nije uvijek lako izbjeći, naročito kada ih ljudi svakodnevno koriste u svom govoru i ne pridaju im veliku važnost. Ali, one nisu društveno prihvatljive. Zato, ako ih djeca redovno slušaju, dobit će pogrešan dojam o izražavanju u javnosti.

4. Gledanje nasilnih i eksplicitnih programa. Ako želite gledati filmove sa spomenutim sadržajima, bolje je da djeca nisu oko vas. Ona su premlada da bi shvatila šta se zbiva te da bi podnijela necenzurirane scene koje mogu naštetiti njihovom mentalnom razvoju. Propušteno vrijeme kompenzirajte odlaskom s djecom u zoološki vrt, muzej ili park. Današnja su djeca odmalena izložena televiziji i internetu pa je važno da redovno kontrolirate kakvom sadržaju su izložena. Brojni su slučajevi u kojima su se djeca ozbiljno povrjeđivala, pa čak i ginula, pokušavajući izvesti viđeno na televiziji i internetu. Rizik od povećane agresivnosti kod djece nakon gledanja nasiljem nabijenih filmova sasvim je realan. Vulgarne scene pak mogu zbuniti djecu. Važno je da ih držite podalje od toga, bar dok ne budu sposobna sama razlučiti šta je ispravno, a šta nije.

5. Alkohol i duhan. Ako roditelji konzumiraju alkohol u pretjeranim količinama vrlo je izgledno da će ih djeca kopirati. Isto vrijedi i za cigarete. Ako to rade pred djecom, roditelji gube moralne temelje za zabranjivanje takvoga ponašanja. Osim toga, pasivno pušenje je štetno, a sigurno niko ne želi loše svojoj djeci. Nemoguće je biti uzoran model ako nema dosljednosti. Ako je roditeljima nemoguće prekinuti s cigaretama i alkoholom, bilo bi dobro da ih ne konzumiraju barem pred djecom.

6. Laži. Roditelji često lažu i traže razne izgovore kad žele odgoditi sastanke, izbjeći posjete rodbine... Te sitne laži ne štete nikome. Ali, ako lažete pred djecom, šaljete poruku da su laži prihvatljive u rješavanju određenih situacija. Problem je što djeca nisu sposobna razlikovati ozbiljne od sitnih laži. Usto, roditelji su skloni laganju kako bi izbjegli sukobe, dječije suze i objašnjenja. Ali, djeca se uzdaju u roditelje da će im objasniti stvari onakvima kakve jesu, pa nije poželjno da im se serviraju laži.