Prvi ovisnici o videoigrama izliječeni u Tuzli

Prvi ovisnici o videoigrama izliječeni u Tuzli
Na Klinici za psihijatriju u Tuzli, točnije na Odjeljenju za socijalnu psihijatriju, nakon određenih tretmana uspješno su izliječeni.

O ovisnosti o internetu kao ozbiljnom problemu koji pogađa posebno djecu, u našoj zemlji se još uvijek ne govori u dovoljnoj mjeri.

Sati provedeni za računalom, mobilnim telefonom ili tabletom mnogima su postali sasvim normalno stanje, međutim, stručnjaci upozoravaju da ovakvo ponašanje dovodi do velikih posljedica koje mogu ozbiljno narušiti ličnost osobe.

Da ovaj problem nije poštedio ni Bosnu i Hercegovinu potvrđuje činjenica da su na Odjeljenju za socijalnu psihijatriju u Tuzli tri pacijenta već potražila stručnu pomoć.

"Nažalost, kod nas se o ovisnostima još uvijek veoma malo otvoreno govori. Ovisnost o internetu i videoigrama predstavlja nadolazeću epidemiju koja nam je u ovom trenutku potpuno nejasna, jer su kliničke manifestacije rijetke. Međutim, na duge staze ovo će biti veoma ozbiljan problem, s obzirom da su mala djeca već počela stvarati svoj način pristupa internetu kroz elektronske naprave koje se drže u rukama", rekao je za Klix.ba prof.dr. Mevludin Hasanović, šef Odjeljenja za socijalnu psihijatriju.