Prema laboratorijskoj prognozi, magnetna oluja će danas pogoditi Zemlju

magnetna oluja, erupcija na Suncu

Magnetna oluja danas bi mogla pogoditi Zemlju, priopćio je laboratorij za rendgensku astronomiju Instituta za fiziku Ruske akademije znanosti.

Prema laboratorijskoj prognozi, vjerojatnoća da će oluja danas pogoditi Zemlju procjenjuje se na 40 posto.

Obično su magnetne oluje izazvane erupcijama na Suncu, što dovodi do intenzivnog oslobađanja energije iz Sunčeve atmosfere. Fotoni solarne erupcije stižu do Zemlje za oko osam i po minuta, a plazma oblaci stižu do naše planete za dva ili tri dana nakon erupcije, prenosi Sputnjik.

Ovi oblaci plazme dovode do geomagnetnih oluja, odnosno do poremećaja Zemljinog geomagnetnog polja. Oni utječu na mnoga područja ljudske aktivnosti i mogu prouzrokovati probleme u komunikacijskim i navigacionim sistemima svemirskih letelica, pa čak mogu dovesti i do ozbiljnih oštećenja energetskih sistema.

Početkom rujna 2019. godine zabilježena je najmoćnija magnetna oluja poslednjih mjeseci, koja je trajala više od jednog dana. To je uzrokovano povećanjem brzine solarnog vjetra u orbiti u blizini Zemlje, što je dovelo do neznatne destabilizacije magnetnog polja naše planete.

"Magnetne oluje utječu na zdravlje ljudi, posebno onih koji su osjetljivi na vremenske prilike", rekla je Nana Pogosova, zamjenica direktora Nacionalnog kardiološkog centra ruskog Ministarstva zdravlja.

"Ali općenito, ovi efekti nisu alarmantni, tako da većina ljudi ne treba da se boji", rekla je ona.

Precizirala je da psihološka komponenta igra važnu ulogu. Ako osoba očekuje kataklizme, koncentrira se na to i brine, to sve doprinosi destabilizaciji zdravstvenog stanja.

Isto tako, osobe koje pate od kroničnih bolesti trebaju se pridržavati preporuka liječnika, uzimati svoju terapiju, objasnila je ona.

"Pored toga, osobe sa kardiovaskularnim bolestima moraju kontrolirati krvni pritisak, mjeriti ga i držati pod kontrolom“, zaključila je Pogosova