Operacije promjene spola su u porastu - kaže prvo istraživanje ovakve vrste

transrodne osobe
U prvoj opsežnoj demografskoj studiji o trendovima u operacijama koje afirmiraju spol diljem Amerike, istraživači su otkrili da se broj operacija povećao četiri puta od 2000. do 2014. Dio ovog značajnog porasta, navodi se u studiji objavljenoj prošlu srijedu u časopisu JAMA Surgery, može se povezati s povećanjem pokrića osiguranja za postupke.

"Rano smo vidjeli da je bilo puno posla na zdravstvenim razlozima koje se odnose na dob, rasu i tako dalje, koji se prikupljaju u zdravstvenim okruženjima ", rekao je Brandyn Lau, docent kirurgije i informatičke medicinske znanosti u Johns Hopkins University School of Medicine. "Jedna od stvari koje moramo znati jest da li [lezbijski, homoseksualni i transrodni] bolesnici dobivaju istu njegu."

Lau i drugi istraživači iz Johns Hopkinsa i Sveučilišta Harvard analizirali su podatke prikupljane tijekom 15 godina od strane National Inpatient Sample, zbirke bolničkih podataka o pacijentima iz cijele zemlje i pronašli ukupno 4.118 operacija promjene spola. Operacije se događaju u vrijeme kad LGBT ljudi pronalaze sve veće prihvaćanje, osobito među mlađim generacijama.

Većina operacija koje su se dogodile između 2000. i 2011. godine uključivale su bolesnike koji nisu obuhvaćeni zdravstvenim osiguranjem. Trend se poništio između 2012. i 2014., s tim da je broj pao na 39 posto s 65 posto. U svibnju 2014. Medicare je okončao 33-godišnju zabranu transradnih operacija.

Sve veće prihvaćanje transrodnih osoba u društvu
U SAD-u provedeno je nekoliko studija glede ishoda operacija transrodnih muškaraca i žena. Mnogo više i mnogo veće provedene su u Europi. 2014. objavljena je studija u časopisu Deutsches Arzteblatt, službenom bilingvalnom znanstvenom časopisu German Medical Association, koji je utvrdio da 90.2 posto 119 transrodnih žena kaže da su njihova očekivanja za životom žene postignute nakon operacije.

Nedavno je transrodna djevojčica Avery Jackson krasila naslovnicu National Geographica. "Iznimno sam ponosna i sretna što sam transrodna osoba. To ne znači da sam monstrum. Ne sijem strah oko sebe. Želim jednostavno da me se tretira kao bilo koje drugo ljudsko biće", rekla je za za časopis Paper.

I Playboy je po prvi puta objavio fotografije transrodne 'zečice' mjeseca Ines Rau. Odabir Ines pokazuje da Playboy, čiji je osnivač Hugh Hefner bio nepokolebljivi zagovornik seksualne jednakosti, građanskih sloboda i LGBT prava, i dalje njeguje ulogu borca za seksualne slobode.