Novi rekord NASA-e: Snimili najudaljeniju fotku od Zemlje

Letjelica New Horizons juri prema rubu Sunčeva sustava, a nakon što nam je razotkrila Pluton, poslala je i najudaljenije fotografije koje je snimila neka letjelica u svemiru

Nakon što je fascinirala svijet snimkama Plutona, letjelica New Horizons i dalje ostvaruje povijesne rezultate, a za najnoviji uspjeh zaslužna je najudaljenija fotografija koju je dosad snimila neka svemirska letjelica.

Čak 27 godina taj je rekord držao Voyager 1 svojom fotografijom Zemlje, koju je 1990. godine fotografirao s udaljenosti od 6,06 milijardi kilometara. To je bila i posljednja fotografija koju je letjelica snimila prije gašenja kamera. Na to su se odlučili jer letjelica na izlazu iz Sunčeva sustava nije prolazila pored stvari vrijednih fotografije, pa su se odlučili na uštedu energije u korist prikupljanja podataka.

Početkom prosinca prošle godine, New Horizons je prvi put srušio rekord za najudaljeniju fotografiju snimanjem zvjezdanog jata na udaljenosti od 6,12 milijardi kilometara. Samo dva sata kasnije, brza letjelica srušila je taj rekord novom fotografijom dva objekta (2012 HZ84 i 2012 HE85) u Kuiperovu pojasu.

Inače, New Horizons svakog dana od nas se odmakne za otprilike 1,1 milijun kilometara, a ova svemirska sonda sada juri prema ledenoj hrgi s oznakom 2014. MU69. Do nje će stići početkom 2019. godine, kad bi trebali dobiti nove spektakularne fotografije iz dubokog svemira.

12.02.2018 u 15:16