Noge bez vena za samo dva sata

zanimljivosti, vene, noge, noge, vene

Gotovo 40 posto žena i muškaraca svakodnevno poželi noge bez proširenih vena. Toliko ih, naime, u svijetu i kod nas ima problem s tim krvnim žilama. Nije stvar samo u estetitci - muče ih težina i umor u nogama, bol, grčevi, svrbež, pečenje, žarenje i na posljetku čak i rane koje teško cijele. Do prije desetak godina ovaj problem liječen je isključivo kirurški, oporavak je bio dug, a što je najgore, uspjeh nije bio zajamčen jer je povrat bolesti nakon klasičnog zahvata čak do 80 posto u roku od šest mjeseci do 15 godina. Razvijene su, srećom, nove metode, a jedna od najsuvremenijih primjenjuje se i u Hrvatskoj.

- Nova metodu UGFS (ultrazvučno uklanjanje vena pjenom) koju provodimo u Poliklinici Arithera Comfort najveći svjetski autoritet za bolesti vena, dr. John Bergan, proglasio je prije dvije godine metodom izbora. Ta je vrsta liječenja vrlo jednostavna i uspješna - kaže prim. dr. sci. Nikša Vučić koji ima obavezni europski cetrifikat EAVS-a bez kojeg nema liječenje UGFS tehnikom. Objašnjava postupak nakon kojega pacijent odlazi kući i već je za 24 sata spreman za uobičajene aktivnosti.

Dijagnoza za zahvat

- Prije zahvata nužno je ultrazvučnim dopplerom ustanoviti da proširena vena zapravo nije učinkovita, što znači da pacijentu više šteti nego koristi. Potom treba vidjeti jesu li u redu doboke krvne žile, dakle i vene i arterije. Ako su ti nalazi očekivani, tek onda se liječnik odlučuje za zahvat - objašnjava dr. Vučić. Noga se premaže anestetičkom kremom, a pacijent je nakon pola sata spreman za zahvat.

Obje noge isti dan

- Pod kontrolom ultrazvuka uvodi se kateter na mjesto uzroka proširenih vena a potom se u vene injektira pjena. Količina i jačina pjene ovisi o tome u kakvom su stanju vene. Cijeli se postupak i dalje prati ultrazvukom - naglašava dr. Vučić - Vene se ‘sljepljuju’ odnosno prestaju funkcionirati kao vene.

Nuspojave su rijetke, poput laganog alergijskog osipa, a komplikacije su moguće samo ako pogriješi onaj tko radi zahvat! Jedna od prednosti ovog zahvata je mogućnost liječenja obje noge isti dan.

Zahvat na obje noge traje oko dva sata. Noge se zamataju elastičnim zavojem koji se nosi od 24 sata do sedam dana, a pacijent dolazi i na kontrolu.

jutarnji.hr