Nekad smo umjesto kusura dobijali žvaku, sad nema ni žvake ni kusura

kusur, gospodarstvo, monetarni fond, ekonomija

Nezakonito isticanje cijena u novčanim apoenima koji nisu u opticaju u BiH, a cijene su namjerno formirane tako da se ne može vratiti točan iznos ostatka

Svi smo barem jednom u životu doživjeli da na blagajni umjesto kusura dobijemo žvaku. To je bila učestala pojava , pogotovo 90-ih godina. Danas više ne dobijemo ni žvaku. Jednostavno, ako je krajnji ceh računa, na primjer, 9.96 KM, platit ćete 10 KM. Nema kusura, nema žvake, piše Dnevni list.

Udruženja tražila uvođenje apoena od 1 feninga

Zbog nepostojanja apoena, novčanica manjih od pet feninga, trgovci u Bosni i Hercegovini na zaokruživanju cijena od kupaca godišnje uzimaju milijune maraka.

Da bi se spriječile zlouporabe, Centralna banka BiH je prije 12 godina donijela smjernice o zaokruživanju, po kojima se iznosi od jedan i dva feninga zaokružuju na nulu, od tri, četiri, šest i sedam na pet feninga, a osam i devet feninga zaokružuju se na deset.

Međutim, trgovci, osobito u velikim tržnim centrima, to zlouporabljuju na štetu kupaca, tako što cijenu od na primjer 2,92 KM zaokružuju na 2,95, umjesto na 2,90 KM. Fening po fening dnevno od kupaca uzmu tisuće maraka, dok građani često ne obraćaju pažnju na to.

U udruženjima za zaštitu potrošača upozoravali su da su zlouporabe prilikom zaokruživanja cijena sve prisutnije, zbog čega su tražili od Centralne banke uvođenje apoena od jedan fening, ali je sve ostalo mrtvo slovo na papiru.

-Osim toga, cijene su namjerno formirane tako da se ne može vratiti točan iznos ostatka. Zaokruživanje u većini slučajeva ide na štetu građana, a novac završi u privatnim džepovima.

Zakon nedvosmislen

Među inicijativama koje će na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine pokrenuti zastupnici Naše stranke nalazi se i inicijativa zastupnice Miomirke Melank za intenziviranje inspekcijskog nadzora cijena robe u trgovinama kako bi se spriječilo nezakonito isticanje cijena u novčanim apoenima koji nisu u opticaju u našoj državi.


Zakon o unutarnjoj trgovini u FBiH je nedvosmislen i u članovima 3. i 11. jasno nalaže trgovcima da cijene formiraju i iskazuju u domaćoj valuti u apoenima koji su u opticaju u Bosni i Hercegovini.

Međutim, kako ističe zastupnica Melank u svojoj inicijativi, trgovci su i devet godina nakon što je počela implementacija ovog zakona nastavili praksu isticanja cijena u apoenima koji nisu u opticaju, čime se zakon krši na očigled inspekcijskih organa.

– Zbog nepoštivanja ovih odredbi zakona, građani svakodnevno bivaju oštećeni za iznose koji su pojedinačno mali, ali dugoročno trgovcima donose veliku, neoporezivu zaradu. Zajedničkim radom usmjerenim ka suzbijanju ovakvih mahinacija, učiniti ćemo vrlo važan korak ka zaštiti potrošača u Federaciji BiH – stoji u inicijativi zastupnice Naše stranke.

(rama- prozor.info)