Najstrmija u Europi: Ulica u kojoj se stanari služe trikovima da im auti ne otkližu

Najstrmija u Europi: Ulica u kojoj se stanari služe trikovima da im auti ne otkližu
Ulica Vale u Bristolu zbog svojeg nagiba od 22 stupnjeva savršeno je mjesto za uskršnje natjecanje u kotrljanju jaja, no susjedi svakodnevno imaju show, ili barem dobar trening.

„Jedan od najvećih pothvata bilo je preseljenje. Trebalo je natjerati kombi uz cestu", kaže stanar najstrmije ulice u Europi te dodaje kako je život ondje pravi izazov - i za mišiće i za automobile tijekom zime kad napada snijeg. Zbog toga se nalazi i na popisu najopasnijih ulica na svijetu.

U slučaju snijega oni koji mogu ostaju kod kuće ili se ponašaju poput planinara. U usponu pomaže pridržavanje za ograde. Neki su se zimi spustili i skijama, a penjanje automobilom također diže adrenalin.

„Nakon što ubacim u prvu, pritisnem gas i nadam se da se nitko neće naći u to vrijeme na ulici jer jednom kad krenem, nema povratka", kaže Julie Wheat, koja ondje živi 20 godina i još se uvijek nije naviknula na strminu.

Kako bi ih spriječili da otkližu, stanari čak vežu automobile za ulične svjetiljke.

Najstrmija ulica na svijetu nalazi se u novozelandskom gradu Dunedinu, a svojim neobičnim izgledom privlači brojne turiste iz cijeloga svijeta.

punkufer.dnevnik.hr