Na Dinari snimljeni oblaci za koju znanstvenici nisu sigurni kako nastaje

oblaci, Dinara

Na hrvatskoj planini Dinari uz granicu s BiH jučer popodne snimljena je zanimljiva vrsta oblaka. Oblake koji se u stručnoj literaturi nazivaju “undulatus asperatus” oblaci snimio je iskusni planinar, piše dalmacijadanas.hr.

Undulatus asperatus oblaci svakako zaslužuju pažnju, znanstvenici proučavaju njihovo formiranje, a mehanizmi nastanka ovih oblaka još nisu posve jasni.

Asperatus na latinskom jeziku ima nekoliko značenja: grub, uzburkan, olujni ili težak. Svako od ovih značenja se može pripisati tmastim i dinamičnim niskim formacijama ove vrste oblaka.

Naime, osnivač Cloud Appreciation Societyja, Gavin Pretor Pinney, osoba je odgovorna za skretanje pažnje Kraljevskom meteorološkom društvu na ovu neobičnu formaciju oblaka, kojem je i predložio da bi se isti mogli svrstati u potpuno novu kategoriju.

Nakon toga, Gavin je prezentirao podatke UN-ovoj Svjetskoj meteorološkoj organizaciji u Genevi koja nije 50-ak godina ažurirala Međunarodni Atlas Oblaka, no to je konačno učinjeno 2017. godine.