Mladi hrvatski biznismen počeo od nule a sad ima tvrtku vrijednu 110 milijuna kuna

Ivan Šoljan

"Zasad još uvijek ne mogu govoriti o kojim ulagačima se radi, ali u pitanju su ljudi koji su predvodili ili trenutačno predvode razne hrvatske industrije, što smatramo značajnim pokazateljem", naglašava Mrvoš. Na pitanje koliki udjel u Includeu sada prodaje te na koliko je tvrtka vrednovana, pojašnjava da su u novoj rundi stvari poprilično drugačije nego 2017. godine.

Vrijedi 110 milijuna kuna

"Tvrtka iza sebe ima četiri godine poslovanja i ostvareni su zamjetni rezultati, zbog čega smo odlučili angažirati jednu od tvrtki s liste ‘The Big Four' kako bi napravili procjenu vrijednosti. Ono što mogu reći jest da se radilo o jako intenzivnom procesu koji je trajao nekoliko mjeseci, a tvrtka je prošli tjedan procijenjena na 110 milijuna kuna", kaže Mrvoš.

Kada je riječ o rezultatima, Include je u prvom tromjesečju na godišnjoj razini zabilježio rast prihoda od 115 posto, te rast prosječne prodajne cijene za gotovo 40 posto.

"Prošlu godinu tvrtka je završila pozitivnim rezultatom, a isto uspješno nastavljamo i u prvom tromjesečju ove godine, sa 60.000 kuna neto dobiti", otkriva Mrvoš.

Prikupljeni novac svakako će ići u razvoj postojećih, ali i novih tržišta.

"Namjeravamo ojačati našu prisutnost na postojećim tržištima i nastaviti s izgradnjom globalne distribucijske mreže. Osim toga, započinjemo s razvojem novih proizvoda koji će biti komplementarni s postojećima i namijenjeni istim tržištima, a također ćemo nabaviti i napredniju opremu za razvojne i proizvodne aktivnosti", pojašnjava taj mladi poduzetnik.

Moguć i izlazak na burzu

Trgovanje Includeovim tokenima na Funderbeamu je zaustavljeno 1. travnja zbog pripreme kampanje, a zadnja tržišna cijena je 3,5 eura. Direktor Funderbeama Damir Bićanić pojašnjava kako cijena udjela neće biti jedan euro kako je uobičajeno u Funderbeamovim kampanjama, već viša, odnosno reflektirat će novu valuaciju tvrtke.

"Kako su ostali uvjeti isti, cijena postojećih udjela trebala bi konvergirati cijeni novih udjela", naglašava Bićanić.

Vodeća investitorica, kao i 2017., bit će Ivana Šoljan koja kaže da će Include sigurno proći još bar jednu dokapitalizacija, a "nadamo se možda i izlasku na burzu u budućnosti".

"Sam Ivan Mrvoš i cijeli njegov tim strahovito su napredovali. Organizacijski su se pristojno posložili, pišu redovita izvješća investitorima, ne kasne s isporukama, pametno planiraju - spremni su za novu rundu", zaključuje Šoljan.

abcportal.info