Mislite da ćete se udebljati preskakanjem doručka? Istraživanje opovrgnulo uvriježeno vjerovanje

doručak, znanstvenici, istraživanje, metabolizam
Većina nas je čula savjet koji zvuči kontradiktorno: preskakanjem doručka mogli bi se udebljati, jer to usporava vaš metabolizam i tjera vas da tijekom dana jedete više.

Čini li vam se to kao besmislica, možda ste u pravu. Nema dokaza da preskakanje doručka dovodi to rasta tjelesne težine, stoji u novoj studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu British Medical Journal.

Suprotno uvriježenom vjerovanju, istraživanje je pokazalo da, ako ne jedete doručak to neće izazvati osjećaj pojačane gladi u poslijepodnevnim satima ili razliku u potrošnji energije.

Znanstvenici sa sveučilišta Monash u Melbourneu analizirali su vezu doručka s promjenom tjelesne težine i dnevnim unosom energije.

Poslužili su se podacima iz 13 kliničkih istraživanja provedenima u SAD-u i Velikoj Britaniji u posljednjih 28 godina.

Ustanovili su da je ukupan dnevni unos energije bio veći u ljudi koji su doručkovali nego kod onih koji nisu (u prosjeku 260 kalorija), bez obzira na to doručkuju li inače ili ne.

Također su utvrdili da između jednih i drugih nema značajne razlike u aktivnosti metabolizma.

"Iako redovito uzimanje doručka može imati druge važne učinke, treba biti oprezan kada se doručak savjetuje radi skidanja težine jer može imati posve drugačiji efekt", stoji u studiji.

No to ne znači da bi se trebali "ubijati" u jajima i slanini - znanstvenici naime kažu da je kvaliteta starih istraživanja prilično loša, pa bi zaključke trebalo uzeti s oprezom.

vijesti.hr