KRV U URINU: Zašto se događa?

zanimljivosti

Hematurija

Hematurija je prisutnost krvi u urinu. Prisutnost krvi u urinu je dosta čest problem. U nekim slučajevima, krv u mokraći ukazuje na ozbiljan problem urinarnog trakta, a ponekad i stvar nije tako ozbiljna i ne zahtijeva liječenje. Krv u mokraći nije uvijek vidljiva. Kada je mala količina krvi u urinu to je normalno. U takvim slučajevima, krv je vidljiva samo pod mikroskopom, otuda i ime - mikroskopska hematurija. Kada je količina krvi u urinu velika, ona se očituje i vidljiva je, urin je crvene ili smeđe boje . Zanemariva količina krvi u mokraći je normalna. Zdrava osoba izlučujeu prosjeku do milijun crvenih krvnih zrnaca dnevno. Takva količina krvi u mokraći se ne vidi i ne smatra se hematurijom. Abnormalne količine krvi u mokraći mogu biti akutne, kronične ili se javljaju iznenada i prisutne  su neko vrijeme. Ponekad mokraća može  biti crveno obojena zbog nekih lijekova ili hrane, pa nemojte donositi zaključke prebrzo. Žene su sklonije razviti Hematuriju više nego muškaraci, jer češće oboljevaju od upala mjehura.

Osim očitog simptoma krvi u mokraći pojavljuju se i bolovi u trbuhu. (jlp)

Zašto se krv pojavljuje u urinu?

Hematuria ima nekoliko mogućih uzroka. Može biti zbog infekcije, urinarne infekcije i ozljede urinarnog trakta. Mikroskopska hematurija je znak oštećenje gornjeg urinarnog traka (bubreg), dok je vidljiva krv znak povrede donjeg dijela trakta (mokraćne cijevi, mjehura, uretera). Najčešći razlog zašto osobe ispod 40 godina imaju problema s tim su bubrežni kamenaci ili infekcije. Naravno, ovo je moguće u dobi od 40 godina, ali tada postoji uzrok zabrinutosti oko raka bubrega ili donjeg dijela mokraćnog sustava. Kada su u šitanju lijekovi, krv u mokraći može se pojaviti kao posljedica uzimanja pojedinih antibiotika i analgetika kao što je aspirin. Razlozi mogu uključivati bolesti prostate, neke kronične bolesti, virusne bolesti ili prenaporno vježbanje.


Ponekad je krv u mokraći posljedica prenaporne vježbe. (jlp)

Simptomi

Osim krvi u mokraći, mogu se pojaviti u drugi simptomi koji će pomoći u identificiranju uzroka: bolovi u trbuhu, peckanje tijekom mokrenja, temperatura, slabost tijela, povraćanje, gubitak težine i smanjen apetit.

Liječenje

Ako primijetite krv u mokraći ne oklijevajte posjetiti liječnika i ne pokušavajte to rješavati sami doma. U slučaju upale, liječenje antibioticima, u slučaju bubrežnih kamenaca, morate piti puno tekućine, a liječnik će vjerojatno također predložiti tablete za ublažavanje bolova. U slučaju benignog povećanja prostate ponekad pomaže izbacivanje određene hrane ili lijekova koji iritiraju prostatu.   Neki lijekovi boje urin, bez da bi uzrokovali  hematuria. Kada hematuria uzrokuje blokadu u urinarnom traktu, potrebno je ukloniti blokade. U većini slučajeva se to radi operacijom. Različite rane ili ozljede mokraćnog sastava često izliječe same od sebe.

Obavezno odite liječniku da vam prepiše lijekove ili poduzme što je potrebno. (jlp)

Daljnji koraci

 Obično se potrebno vratiti liječniku, te ponoviti analizu urina kako bi bili sigurni da nema hematurije. Kada je krv u mokraći  dugo vremena, i unatoč postupcima ne nestaje vjerojatno ćete morati posjetiti urologa. Potrebno je piti puno tekućine i uzimati lijekove prema preporukama liječnika.

intimatemedicine.com.hr