Japanci zbog konzervativaca mijenjaju način na koji pišu imena i prezimena

japan, tradicija, pisnje imena

Japanci bi uskoro mogli i na latinici početi prvo pisati prezime pa ime, kao što već rade u japanskom pismu, što je pobjeda konzervativaca koji u svijetu koji se brzo mijenja žele sačuvati tradicionalne vrijednosti.

Ministar obrazovanja Masahiko Shibayama danas je tu promjenu predložio vladi, potvrdio je njezin glasnogovornik. 

"Bolje je slijediti japansku tradiciju i kada se japanska imena pišu latinicom", rekao je Shibayama, a objavila novinska agencija Kyodo. 

"U vrijeme kada društvo postaje sve globaliziranije, istodobno postaje sve važnije očuvati raznolikost jezika i kultura", dodao je. 

Japanska tradicija 

Prezimena se tradicionalno pišu prije imena u Japanu, kao i u Kini i Koreji. Početkom 19. stoljeća Japanci su preuzeli zapadni način pisanja svojih imena po kojemu prvo ide ime pa prezime, barem kada ih pišu na engleskom jeziku, odnosno latinici. 

Promjena je u skladu s programom konzervativnog premijera Shinza Abea koji želi oživjeti tradicionalnu japansku kulturu, a koji pak slave svi koji žele očuvati tradiciju. 

U anketi koju su prošli tjedan objavile novine Yomiuri, 59 posto ispitanika podržalo je tu ideju, a 27 ih je bilo protiv. 

Ministar vanjskih poslova Taro Kono rekao je u svibnju da bi čak i strani mediji trebali premijerovo ime pisati na tradicionalan način, odnosno Abe Shinzo.