'Izumio sam skupi softver za radiologiju i htio ga darovati Hrvatskoj. Nisu ga htjeli. Dao sam ga Republici Srpskoj'

zanimljivosti

Josip Čermin ima 42 godine, nezavršen fakultet, proizvod kojim je u posljednjih deset godina “pomeo” američko tržište, medalju Ellis Island za humanitarne zasluge, nekoliko milijuna dolara na bankovnom računu i jednu neostvarenu želju - da svoj “izum”, informatički radiološki program, donira Hrvatskoj .

Naime, 2001. godine Čermin je na Floridi kreirao softver Onyxrad - program za digitalno snimanje u radiologiji - koji su otkupile stotine tisuća radioloških poliklinika diljem Sjedinjenih Država i američka vojska. No, kada je opremu vrijednu 250 tisuća dolara prije pet godina htio donirati Gradu Rijeci, odnosno riječkoj bolnici, nitko od njih, tvrdi Josip Čermin, nije bio zainteresiran.

U međuvremenu je softver usavršen, "rodio se" još bolji Opalrad koji je samo u prošloj godini u Americi prodan za 30 milijuna dolara. Čermin je, kaže, opet ponudio donaciju - ovaj put bolnici Sestara milosrdnica u zagrebačkoj Vinogradskoj, no, tvrdi, ni oni ga nisu kontaktirali. Velik je interes, u međuvremenu, iskazao tim radiologa iz Banje Luke i vrijedna je oprema završila u Republici Srpskoj.

Izumiteljsko putovanje

Tko je uopće Josip Čermin i koji je životni put prešao dok nije postao bogati izumitelj softvera? Do četvrtog je osnovne išao u talijansku školu u Puli, a onda se obitelj preselila u Nigeriju. Privatnu srednju školu završio je u švicarskom St. Gallenu, a studirao je u Americi. Upisao je ekonomiju na Jacksonville Universityju; tulumareći po gradu, dogurao je do treće godine i - zasitio se. Uz to je potrošio sav novac za faks, negdje usput se zaljubio i priskrbio si naziv vječnog studenta, otkriva taj hrvatski biznismen s američkom adresom kojeg smo ulovili za kratkog posjeta Rijeci.

- Kad je stari saznao da sam napustio faks, već sam imao kuću, auto i skoro prvi milijun - smije se Joe, kako ga inače zovu. S nepune 22 godine kupovao je komponente kompjutora, prodavao gotov proizvod i dogurao do godišnjeg prometa od 17 milijuna dolara. Biznis se, međutim, polako gasio kad su se PC-jevi “pojavili i na kiosku”. Otvorio je novu tvrtku i 2001. godine s izraelskim Orexom ponudio tržištu nešto što nitko dotad nije imao - program za digitalno snimanje u radiologiji.

- Kreirali smo softver za aparate kao što su magnetska rezonancija, CT, mamografija, rengen... Spomenuta izraelska tvrtka već je izrađivala hardver, dakle, aparaturu, zupčanike, motore, ali ni s jednim softverom nisu mogli izići na tržište. Onyxrad je bio pun pogodak - kaže Josip.

jutarnji.hr