GENIJALAC IZ TOMISLAVGRADA U pogonu pored Samobora smišlja savršene i nagrađivane izume

izum, samobor

Pokrajčići su u nekoliko godina prošli dug put od prve inovacije s barijerom Vodom protiv vode, preko prvih GRP ploča, do Razbijača valova i najnovijih Box barijera. Nagrade se gomilaju, prvi kilometri brana već su isporučeni, a ovih dana slijedi testiranje energetskih mogućnosti protupoplavnih barijera

Ventilacijske cijevi za provjetravanje tunela, brodskih silosa i rudnika, izolacije bazena, kamionske cerade, šatore, nadstrešnice i hale, tende, reklamne panoe i još koješta; već to bi bilo dosta da se neku firmu proglasi uspješnom. No priča postaje puno zanimljivija kad saznate da ista ta tvrtka stoji iza efikasnih sustava zaštite od poplava i razbijača valova, izuma s kojima pobiru zlatne medalje na svim skupovima izumitelja na kojima se pojave, od Zagreba do Nürnberga, od Indije do Silicijske doline.

Spomenuta firma je zagrebački Jel-Tom, njen pogon nalazi se pored Samobora, a vode ju Frano i Tomislav Pokrajčić, otac i sin, izumitelji i inovatori podrijetlom iz Tomislavgrada, alfa i omega tvrtke o kojoj smo već pisali početkom ljeta.

Njihov Razbijač valova bio je ljetos glavni hit. Na međunarodnom sajmu inovacija SVIIF 2019. u Silicijskoj dolini ovaj je izum osvojio zlatnu medalju. Nije im to bila ni prva, a uskoro se pokazalo - ni zadnja nagrada. Ovo rješenje štiti plaže i luke od velikih valova. Sustav radi po principu zračnih jastuka koji se napušu, povežu i postave da plutaju na površini. Uzburkano more udara o zračne jastuke, valovi se slamaju te gube na veličini i snazi.

Zračni jastuk i mreže lancima su povezuju s utezima na morskom dnu kako bi prepolovili snagu vala. Istovremeno, Razbijač vala štiti od erozije tla, prikuplja otpad i proizvodi energiju. Upravo ovih dana u moru kod Rijeke ispitat će se energetska učinkovitost sustava koji je kao izum zaštićen u 159 zemalja svijeta. Dakle ne samo što bi štitio od velikih valova, ovaj bi izum mogao proizvoditi i električnu energiju!

Ove jeseni Pokrajčići su bili dio hrvatske inovacijske ekspedicije koja je pohodila Međunarodni sajam inovacija IENA 2019. u Nürnbergu. Riječ je o najstarijem takvom sajmu u Europi, kojemu je baš Hrvatska ove godine bila zemlja partner. Hrvatski inovatori osvojili su pregršt medalja, među kojima i deset zlatnih, te Grand prix Asocijacije europskih inovatora, kao i Veliku nagradu AFAG organizatora sajma.

Zlatnim medaljama u Nürnbergu nagrađeni su i Razbijač valova Pokrajčićeve tvrtke Jel-Tom, ali i njihova Box barijera za zaštitu od poplava, izum koji smo prošlog ljeta najavili na stranicama tportala. Riječ je o GRP boksovima od stakloplastike koji se lako i brzo montiraju te upijaju nadiruću vodu. Jednostavno se, u nekoliko poteza, mogu povezivati u lance koji tvore moćne brane.

Usavršena je to verzija prvog sustava za obranu od poplava Vodom protiv vode, kojim se svojedobno branila Hrvatska Kostajnica. Sustav je kasnije korišten i kod Karlovca i na drugim mjestima na kojima je prijetila poplava, a prvi kilometri brane već su prodani u Njemačku i Austriju.

S nagradama se tu nije stalo. Sredinom listopada na 17. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2019. Pokrajčićeva Box barijera dobila je i posebnu nagradu IFIA, a uvršteni su i na popis 19 najboljih svjetskih inovatora; štoviše na tom su se popisu našli na visokom drugom mjestu. Zlatnom medaljom i posebnim priznanjem Indijske asocijacije inovatora njihova je protupoplavna barijera nagrađena i na nedavno završenom međunarodnom sajmu inovacija u indijskom Hyderabadu.

'Presretni smo', ne krije zadovoljstvo postignutim Tomislav Pokrajčić. 'Osvojiti tolika zlata u konkurenciji stotina inovatora iz cijelog svijeta, to je doista velik uspjeh. Čestitaju nam ljudi sa svih strana: organizatori, članovi žirija, Kinezi, Saudijci... Predsjednik Svjetskog saveza za inovacije kazao mi je da mogu biti ponosan jer imam oca genija.'