Fotografiranje vjenčanja u BiH plaćaju i po nekoliko tisuća KM

vjenčanje
vjenčanje

Dan vjenčanja se smatra najvažnijim danom u životu, te se za taj svečani događaj danima, mjesecima pa čak i godinama unaprijed vrše pripreme. Mladenci taj dan najljepše trenutke provode s najdražim osobama u svom životu i žele početak zajedničkog života ovjekovječiti i sačuvaju za sva vremena. U toj namjeri unajmljuju profesionalne fotografe. Faktor donosi koliko košta fotografiranje vjenčanja, koliko su fotografi zapravo traženi i što se nudi mladencima.

Cijene prije svega ovise od toga što mladenci žele. - Cijene se kreću od 700 do 1.500 maraka, a u ponudi su razni paketi, fotografiranje cijelog vjenčanja, izrada photobookova, albuma, ovisi što žele. Ove godine u trendu su planine i jezera, te mladenci žele fotografije u tom ambijentu – pojašnjavaju iz jedne iz Foto agencije iz Sarajeva. Ističu kako posla imaju dosta te da svake godine imaju sve više posla. Potrebno je godinu dana unaprijed rezervirati termin, petak, subota i nedjelja većinom.

Iz jednog foto studija iz Mostara ističu da se kod njih termin za fotografiranje vjenčanja rezervira i dvije godine unaprijed. - Kod nas cijena fotografiranja vjenčanja ide od 600 eura pa u nedogled. To je neka klasika, fotografiranje cijelog vjenčanja, mali formati fotografija, nema uljepšavanja, obični album s 250 fotografija. Ide se od mladoženje do mlade, onda navečer fotografiranje u dvorani, rekli su iz studija.

Kako kažu, cijene idu i do 2.000 eura, ovisno od lokacije i zahtjeva, uz troškove putovanja fotografa. Najčešće mladenci traže fotografije iz Dubrovnika i na moru. Nisu imali nikakvih nerealnih zahtjeva. Fotograf iz Banje Luke kaže kako cijene kao i u svakom poslu variraju. - U BiH možete naći fotografa za 100 ili 200 KM, ali i one koji rade za 2.000 maraka. To sve ovisi što fotograf nudi i što mladenci žele.

Pretežito svi fotografi imaju već određene pakete pa onaj najosnovniji paket uključuje samo cijenu za fotografiranje vjenčanja, a drugi paketi imaju uključene i photobookove i/ili fotoalbume, pojasnili su. Ističu također da je u posljednjih pet godina potražnja za fotografima, ne samo vjenčanja, uveliko porasla, a samim tim i ponuda. Fotografi se mogu pronaći i na društvenim mrežama, te u oglasima, a cijene se uglavnom kreću od 300 do 900 maraka. Neki fotografi nude i opciju fotografiranja na sat, pa tako prvi sat slikanja iznosi 200 KM, a svaki naredni po 100 maraka.