Feng shui osnove

To su: eksterijer nekretnine, sama nekretnina i njezin interijer, stanari nekretnine i tijek vremena.

Pod eksterijerom podrazumijevamo uži (okućnica, susjedstvo) i širi (grad) okoliš. U njemu tražimo i analiziramo prirodne forme poput planina, brdašaca i uzvisina, rijeka, vodenih tokova i masa, te umjetne (ljudskom rukom stvorene) forme poput cesta, prilaznih putova, susjednih kuća i zgrada, kako bismo utvrdili kvalitetu Qi-a na određenoj lokaciji. Qi, koji nastaje u planinama a sakuplja se oko vode, putuje prostorom između kuća i zgrada koje na njega mogu pozitivno ili negativno utjecati. Ako Qi-a nema ili je on nekvalitetan, nikakvo uređenje prostora to ne može nadomjestiti, zato je ovo najvažniji čimbenik u feng shui-u.

Pod nekretninom i njezinim interijerom podrazumijevamo njezin oblik, glavni pravac, pravac sjedenja, raspored prostorija i glavni ulaz. Da bi pozitivna energija eksterijera bila od koristi stanarima nekretnine, ona mora biti tako uređena da na najbolji mogući način privlači Qi i distribuira ga unutar nekretnine. Kretanje Qi-a mora biti polagano i vijugavo.

Pod stanarima podrazumijevamo članove obitelji, njihov spol, datum rođenja i kompatibilnost s nekretninom. Jedna nekretnina može imati potpuno suprotan učinak na pojedine stanare, zato treba pažljivo računati i primjenjivati formulu u uređenju kako bi se za svakog pojedinca osigurao maksimalno povoljan Qi.

Tijek vremena nam govori o promjenama kvalitete Qi-a unutar određenog prostora u određenom vremenskom periodu. Niti jedna nekretnina nema apsolutno pozitivan ili apsolutno negativan Qi, već se utjecaj Qi-a mijenja tijekom vremena, pa tako možemo utvrditi koji su najvjerojatniji događaji u životima pojedinaca u određenom prostoru i određenom vremenu. To nam daje mogućnost pravovremeno se pripremiti i ublažiti ili izbjeći neželjene utjecaje.

Izvor : feng-shui-dom.com