Evo koja imena djece su zakonom zabranjena u svijetu

Novoreođenče
Ilustracija/Hercegovina.info

Biranje imena za novorođenče jako je važan i težak trenutak, posebno ako su određena imena zakonski zabranjena. U Hrvatskoj su sva imena dopuštena, no planirate li živjeti i osnovati obitelj u inozemstvu, morate biti jako oprezni s time kako ćete nazvati svoje dijete.

Ovo je 10 imena koja su zabranjena u 10 zemalja diljem svijeta, a za neke zemlje ćete se jako iznenaditi.

Nutella je zabranjena u Francuskoj

Možda će ovo povrijediti ljubitelje popularnog čokoladnog namaza, no ovo ime je u Francuskoj zabranjeno od 2015. godine, kada jednim roditeljima vlasti nisu dopustile da svojoj kćeri daju ime Nutella, zbog čega se ona sad zove Ella.

U Švedskoj postoji samo jedno dijete po imenu Ikea

Ako obožavate kupovati stvari u IKEA-i, to je odlično, no nažalost, ova Švedska kompanija vas ne voli dovoljno da bi vam dopustila da dijete nazovete Ikea.

Akuma je u Japanu skoro zabranjeno ime

Akuma na prvu zvuči jako slatko, no zapravo znači "vrag". Ovo ime nije zakonski zabranjeno u Japanu, ali vlada potiče roditelje da svojim mališanima daju neko prikladnije i ljepše ime.

Lucifer na Novom Zelandu

Po uzoru na Japan, Novi Zeland je zakonski zabranio ime Lucifer, ali i druga potencijalno uvredljiva imena.

U Meksiku nema imena RoboCop

Meksiko je zabranio ime RoboCop (policajac kiborg iz SF filma) jer vlasti smatraju da bi ovo ime moglo biti uzrok nekih vrsta nasilja. Zajedno s RoboCopom zabranjeno je i ime Facebook.

Ime Tom nije dopušteno u Portugalu

Iako se djecu u Portugalu može nazvati Tomas, skraćenice tog imena poput Tom u ovoj zemlji su zabranjene. Ovo pravilo se odnosi i na ostala imena koja netko poželi skratiti.

Apple (Jabuka) je zabranjeno ime u Maleziji

Malezija ima prilično stroga pravila za imena. Brojna dječja imena i nadimci koji su ujedno i imena voća ili povrća 2006. godine su zabranjeni.

Petak je samo dan u Italiji, no ne smije biti i ime

Kada je jedan otac pokušao svoje dijete nazvati Venerdi (talijanska riječ za petak), rekli su mu da to ne smije. Tamošnje institucije smatraju da je takvo ime smiješno i sramotno.

Volite skupe marke? Žao nam je, Gucci, Mercedes i Chanel su zabranjeni u Švicarskoj

Švicarci također imaju stroga pravila imenovanja. Primjerice, svoje dijete ne smijete nazvati po nekoj postojećoj robnoj marki.

Veliki prijestup je zvati se Linda u Saudijskoj Arabiji

Godine 2015. vlada Saudijske Arabije zabranila je širok popis imena za koja je zaključila da su uvredljiva, uključujući i ime Linda.

Vlada je ocijenila da su takva imena "nearapska, neislamska ili jednostavno kontradiktorna kulturi Saudijske Arabije", prenosi Travel&Leisure.