Emisija Selu u pohode BH radija 1 u posjetu Cimu i Ilićima

cim, Ilići
...Selu u pohode", predvođena urednicom Enisom Hajdarević - Šojko. To je emisija BH radija 1 koja je u radijskom eteru od 2004. godine.

Emisija se emitira svake subote od 07:10 do 08:00.

Članovi HKUD - a "sv. Ante - Cim" dočekali su drage goste te ih prvo turistički proveli kroz Cim, Iliće i Vrelo Radobolje.

U utorak, 22. 05. 2018. godine u Domu svetog Ante u Cimu snimljeni su razgovori o povijesti Cima i Ilića, njihovim najznačajnijim lokalitetima, Crkvinama - starokršćanskoj bazilici, crkvi svete Ruže Viterbske, Vrelu Radobolje, gaju Smrčenjaci itd.

Fra Luka je u svom obraćanju nagasio kako cu Cim i Ilići kao brat i sestra te da se ne može govoriti o pojedinačnim mjestima te naglasio važnost našeg Zajedništva na ovim prostorima. Zatim je govorio o svetom Anti, svetom Franji, istoimenim crkvama, pobožnosti "13 utoraka svetom Anti" te vjerskom životu općenito.

Marinko Jurić, potpredsjednik HKUD-a "sv. Ante - Cim" rekao je nešto više o povijesti Društva sv. Ante, njegovom obnavljanju kao HKUD "sv. Ante - Cim" te o Društvu danas. Folklornom ansamblu te ostalim sekcijama koje uz Društvo djeluju.

Silvija Vukojević, voditeljica mješovitog pjevačkog zbora "sv. Ante '39", govorila je o samom zboru, njegovoj povijesti iz 1939. te zboru danas.

Šima Ivanković, voditeljica kreativne radionice "Zlatovez" pričala je o samoj radionici te predstavila svoje pjesme.

Radijska ekipa je još taj dan snimila i dio mise, dio pobožnosti svetom Anti.

Idući dan, srijeda, 23.05.2018. godine radijska ekipa posjećuje Ilku Pandžu u Raštanima koja ima 105. godina. Poučeni njenim životom i njenom ljubavi prema voćkama vraćamo se u Dom svetog Ante gdje nastavljamo snimanje.

Mješoviti pjevački zbor "sv. Ante '39" otpjevao je nekolike pjesme koje članovi toga zbora pjevaju na svim proslavama i feštama.

Nakon njih naša izvorna skupina folklornog ansambla HKUD "sv. Ante - Cim" predstavila je gange, bećarce i brojalice posebne za ovaj kraj.

Nevenka Ćubela i Dragica Ćubela pričale su o tradicijskoj odjeći, nakitu, hrani i naravno Cimskom vinu.

Doris Dujmović, povjerenica za folklor, razgovarala je o mladima u Društvu, njihovom položaju kao nasljednicima naše tradicije.

Lucija Pandža, članica dječijeg folklornog ansambla HKUD - a "sv. Ante - Cim" razgovarala je o dječijem folkloru i njenom doživljaju folklora.

Dijana Zovko, profesorica hrvatskog jezika i književnosti razgovarala je o djeci i mladima s kojima jako često organizira i priprema priredbe u Centru svetog Franje u Ilićima.

Ovo je samo dio onoga što je radijska ekipa zabilježila, opširnije o navedenim temama kao i o ostalim segmentima našeg mjesta čuti će te u emisiji.

Datum emitiranja će biti uskoro objavljen.