Četiri razloga zašto je dobro uzgajati kućne biljke

biljke, uzgoj, cvijeće

Neki će reći kako kuća nije dom bez biljaka. A znamo i za onu čuvenu: "Ako hoćeš da budeš sretan jedan dan - napij se, ako hoćeš da budeš sretan jednu godinu - oženi se, a ako hoćeš da budeš srećan čitav život - uzgajaj cvijeće."

U nastavku teksta navodimo četiri razloga zbog kojih je dobro uzgajati kućne biljke, mada ih je zapravno dosta više.

1. Biljke pročišćavaju zrak

Poznata nam je svima činjenica da biljke proizvode kisik. Pored toga biljke na svoje listove skupljaju prašinu i druge zagađivače zraka.

Zrak u zatvorenom prostoru, posebno tijekom zimskih mjeseci zagađeniji je višestruko nego napolju.

Sve vrste aparata za domaćinstvo, PVC stolarija, namještaj od iverice, linoleum, tapete, sve vrste deterdženata – zasićuju zrak u stanovima i kancelarijama toksičnim spojevima kao što su: benzen, toluen, fenol, formaldehid i druge štetne supstance.

Tada biljke stupaju na snagu - i apsorbujući štetne utjcaje pročišćavaju zrak u kući, spašavajući nas od svih štetnih mikroba.

2. Skupljaju negativnu energiju

Pored toga što nas štite od loših uticaja iz zraka, biljke imaju sposobnost da upiju negativnu energiju i različita zračenja, te ih je dobro držati u prostorijama gdje se najviše boravi.

Kada kažemo "skupljaju negativnu energiju" ne mislimo samo na energiju koju odašilju kućni aparati, računari i uređaji za wi-fi - već doslovno mislimo na loše raspoloženje.

Neka istraživanja dokazuju kako se nivo stresa smanjuje u prisustvu biljaka. 

3. Prostoru daju živost i dekorativnost

I sami možete uvidjeti razliku o utisku kada uđete u prostor koji je oplemenjen biljkama i u onaj gdje biljke nisu prisutne.

Sam pogled na prizor zelenog rastinja odaje utisak iskorištenosti i dekorativnosti. Svaka biljka za sebe je jedno umjetničko djelo, a umjetnik je priroda, a vi ste šegrt koji pomaže da se u kućnim uvijetima ova umjetnost održava i raste.

4. Uzgajanje cvijeća je izvrstan hobi

Hobi je sam po sebi benefit. Kada se bavite svojim hobijem, zapravo se bavite sobom i radite na sebi konstantno.

A kada za hobi izaberete uzgoj cvijeća, možete biti sigurni u višestruke dobrobiti.

Uzgajanje biljaka smiruje, sama činjenica da vodite računa o živim organizmima znači da je ljubav neophodna, kako ona koju ispoljavate tako i ona koju dobijate.