18 korisnih savjeta za maturante

maturanti, savjeti

1. Ne moraš imati precizan odgovor na pitanje 'I što ćeš sada?'. Koliko je onih koji s 18 godina znaju što će točno raditi u životu? Dovoljno je znati što želiš raditi i kreni od tuda.

2. Ne trebaš se praviti da si već izabrao kojim se poslom želiš baviti ako to još ne znaš. Dovoljno je znati što te interesira, a ne da moraš izmišljati zanimanje kad god te o tome netko pita.

3. Ljeto nakon završetka srednje škole iskoristi najbolje što možeš i posebno ga cijeni i voli. Uživaj u prisutnosti svoje obitelji i prijatelja iz djetinjstva jer studij i posao možda te odvedu u neki drugi grad.

4. Nećeš ostati prijatelj sa svakim s kime si bio dobar u srednjoj školi. Odrastanjem su razdvajanja od nekih prijatelja neizbježna. Također, razvijanje vlastite individualnosti ne mora štetiti prijateljstvu.

5. Cijeni troškove studiranja koje tvoji roditelji ulažu u tebe. Razmisli o pronalaženju honorarnog posla kako bi i sam zarađivao i roditeljima olakšao financijsku situaciju.

6. Pokušaj imati što više samodiscipline i motivacije kada upišeš fakultet. Odeš li studirati u drugi grad sloboda koju ćeš ondje imati bez roditeljskog nadzora mogla bi te isprva očarati, ali moraš znati raspodijeliti slobodno i vrijeme za obveze.

7. Bez obzira što ti je 'samo' 18 imaš pravo zauzimati se za svoja uvjerenja. Jedna od najvažnijih životnih lekcija koja se uči odrastanjem je zauzimati se za ono u što vjeruješ. Ne moraš dijeliti mišljenje većine i upasti u totalni konformizam.

8. Ako tvojoj srednjoškolskoj ljubavnoj vezi dođe kraj, sve će biti u redu. Možda ti se to sada čini kao smak svijeta, ali zapamti da ćeš upoznati toliko novih ljudi i netko od njih sigurno će ti bolje odgovarati kao partner.

9. Na fakultetu ćeš vjerojatno morati učiti više nego u srednjoj školi. Možda si se u srednjoj školi nekad uspio provući s neučenjem, ali na fakultetu je sve ozbiljnije i obveze se moraju izvršavati savjesno i na vrijeme.

10. Uvijek na pameti imaj ciljeve koje želiš ostvariti i radi na tome da ih ostvariš. Možda ti je sada zabava prva na pameti i živiš u svom svijetu, ali stvarni svijet je odmah iz ugla. Iskoristi godine pred sobom kada si pun energije i entuzijazma da postigneš što više.

11. I na fakultetu možeš upoznati prijatelje za cijeli život. Možda ti se sada čini da su prijatelji za cijeli život samo oni koje znaš od malih nogu, ali i studiranje u tvoj život može dovesti ljude koji će te činiti sretnijom i boljom osobom.

12. Štedi novac kad god možeš. Nema ništa loše u trošenju na odjeću, izlaske i ostala zadovoljstva, ali trudi se staviti i nešto na stranu jer će ti u budućnosti sigurno dobro doći.

13. Nemoj biti utučena ako na fakultetu odmah ne upoznaš dobro društvo. Možda ćeš se na početku među nepoznatim ljudima osjećati sama 'kao prst', ali brzo ćeš upoznati ljude čije će ti društvo pasati.

14. Izađi iz svoje 'zone udobnosti' i prihvati nova iskustva koja te možda i plaše. Ako si u mogućnosti putuj što više možeš kako bi upoznao nove ljude i kulture, širio vidike i spoznaje.

15. Možda sada misliš da su ti najveći neprijatelji, ali roditelji ti zaista žele najbolje i oni su tvoji najbolji prijatelji. Odrastajući shvatit ćeš njihova razmišljanja i bit će ti žao što si nekad bio osoran prema njima.

16. Daj drugima više nego što uzimaš od njih jer će te to najviše ispuniti. Sjeti se poznate rečenice slavne glumice Audrey Hepburn 'Desnu ruku imaš kako bi pomogao sebi, a lijevu kako bi pomogao drugima'.

17. Uči zajedno sa svojim prijateljima. Učenje s 'ekipom' može biti jako zabavno, a uz to ćete se i međusobno poticati na učenje. Dogovorite zajedničko učenje kod nekoga i uživajte!

18. Imaj uzore. Bez obzira radi li se o nekim glazbenicima, glumcima, sportašima, znanstvenicima, ljudima uspješnim u bilo kojem području. Oni će te potaknuti da ne odustaješ od svojih uvjerenja i ciljeva.

Izvor: zadovoljna.hr