Željko Bebek otkrio zašto je napustio Bijelo dugme: Tad sam mu rekao - to ti više neće proći

Mate Bulić, željko bebek, vodopad kravice, kravice, željko bebek, Hercegovina, željko bebek, željko bebek, bijelo dugme, željko bebek, Čapljina, željko bebek, Čapljina, Posušje, željko bebek
"Promjena u Bijelom dugmetu dogodila se onoga trenutka kada je Goran napisao pjesmu na albanskom. To je bio prekrasan tekst koji su napisali prvaci albanskog kazališta iz Skoplja i to je bio revolucionaran potez, ali to nisam bio ja. Tada sam rekao Goranu: 'Ovo ti je sad prošlo i neće više'", ispričao je Bebek o pjesmi "Kosovska" nakon koje je odlučio napustiti bend.

"Kakvu ja poruku nosim u tadašnjoj Jugoslaviji njenim narodima i narodnostima? Ja koji sam želio da se unese moderni kulturni duh, odjedanput ulazim u dnevnopolitičko pitanje. To je na neki način bila klica razdora i nakon toga smo se 1984. i raspali", odgovorio je Bebek na pitanje je li mu smetao politički kontekst te pjesme.

Bebek tvrdi da nije sama pjesma bila razlog zbog kojeg je napustio Bijelo dugme, već "ta pjesma kao proba nakon koje se u Bijelom dugmetu krenuo mijenjati stav".

"I to toliko da se od grupe i od svega što smo dotad napravili, stvori otklon u nekom ispolitiziranom smislu. Bez obzira na poruke, slagao se ja s njima ili ne. Nije moje da ulazim u neki drugi teatar gdje bih trebao igrati novu ulogu za koju nisam spreman. Zato se razilazimo na Jahorini u trenutku kada se sprema novi album gdje na pitanje: 'Bi li to pjevao?', odgovaram: 'Ne bih'. Rekao sam to na prošlom albumu kada se snimala 'Kosovska' u Skoplju. Da je to prvi i posljednji put. I tako je i bilo. Ne mislim da je 'Kosovska' bila marketinški trik Gorana Bregovića, ali zbog svoje sumnje rekao sam da neću dalje", ispričao je.

Nedeljnik