Premijerno prikazan film 'Crnci'

Film "Crnci" redateljsko-scenarističkog dvojca Zvonimira Jurića i Gorana Devića, hrvatska ratna drama o posebnom odredu zaduženom za najteže i "najprljavije" zadatke, premijerno je prikazan večeras u zagrebačkom kinu Movieplex.

Radnja filma smještena je u gradu pod opsadom gdje djeluje vod "Crnci", koji mora biti raspušten zbog upravo potpisanog primirja.

Zapovjednik voda priprema akciju izvlačenja tijela svojih poginulih vojnika iz šume. Preživjeli članovi voda, mučeni osobnim krivnjama i dilemama, kreću u akciju, a neprijatelja pronađu tamo gdje su ga najmanje očekivali - u sebi samima, stoji u najavi filma.

Glavne uloge tumače Ivo Gregurević, Franjo Dijak, Krešimir Mikić, Nikša Butijer, Rakan Rushaidat, Emir Hadžihafizbegović i drugi.

Direktor fotografije je Branko Linta, montažer Vanja Siruček, autori su glazbe Jura Ferina i Pavao Miholjević, a zvuka Dubravka Premar.

Kino distribuciji po Hrvatskoj prethodilo je gostovanje na inozemnim i domaćim festivalima, gdje je film nekoliko puta nagrađen.

Na 56. festivalu igranog filma u Puli osvojio je Zlatne arene za režiju, sporednu mušku ulogu (Nikša Butijer) i za montažu zvuka (Dubravka Premar).

Glavne nagrade dobio je na Festivalu autorskog filma u Beogradu i na filmskom festivalu LIFFE u Ljubljani. Na festivalu u Cottbusu u Njemačkoj osvojio je nagrade kritike FIPRESCI i nagradu za režiju, a na festivalu Cinepecs u Mađarskoj nagradu "Duna TV".

Producent filma je "Kinorama", a koproducent Hrvatska radiotelevizija.

(hina)