Ponovno na sceni nakon 36 godina: Legende koje su odbile milijardu dolara

abba
Švedska četvorka nakon ove lijepe vijesti objavila je na svom Instagram profilu da snima dvije nove pjesme.

Prva numera

- Odluka da budemo na uzbudljivoj ABBA avatar turneji imala je neočekivanu posljedicu. Sve četvero smo osjetili da bi, nakon 36 godina, bilo uzbudljivo da ponovo sjedinimo snage i uđemo u studio. Tako da smo to i učinili. I osjećaj je bio kao da je vrijeme stalo i da smo samo bili na kratkoj pauzi. Nevjerojatno sretno iskustvo! Rezultat su dvije nove pjesme, od kojih će jednu otpjevati "digitalni mi" u TV specijalu u prosincu. Mi smo možda ostarjeli, ali naše su pjesme nove. I osjećaj je dobar - napisali su na Instagram stranici Agnetha Faltskog, Benny Andersson, Bjorn Ulvaeus i Anni Lyngstad.

Ljubitelji njihove glazbe nadaju se da će pjesme biti dobre koliko i stari, nezaboravni hitovi „Waterloo", „Dancing Queen", „Knowing Me, Knowing You", „Take a Chance on Me", „Give me, Give me"...

Pjesma na kojoj trenutno rade zove se „I Still Have Faith in You", a treba bi biti objavljena do kraja godine. Ovo je prva numera legendarne grupe od 1982., kada su se rastali, nakon deset godina postojanja i stotina milijuna prodatih ploča širom svijeta.

Kako su objasnili, do ideje je došlo dok su radili na projektu svoje avatar turneje. Riječ je o dvosatnom TV programu u zajedničkoj produkciji NBC-ja i BBC-ja, gdje umjesto benda nastupaju njihovi digitalni dvojnici. Bjorn je rekao da su svi članovi benda bili "skenirani" i podmlađeni da izgledaju kao da je 1979. godina.

Jedna od najuspješnijih pop grupa u povijesti glazbe je ABBA. Osnovana je u Stokholmu 1972. , a naziv ABBA dolazi od prvih slova imena članova grupe: Agneta, Bjorn, Beni, Ani -Frid. Bila je to priča poput bajke - dva zaljubljena, potom bračna para zajedno na sceni, dva uspješna muškarca i dvije prilijepe pjevačice.

Za velike hitove ABBA-e najzaslužniji je Anderson. Kao tinejdžeri, Bjorn i on započeli su svoje karijere u „The Hep Starsu" i „The Hootenanny Singersu". Mladi glazbenici postali su prijatelji tijekom zajedničkog koncerta svojih grupa i u lipnju 1966. počeli suradnju.

Nakon što su 1970. objavili album „Lycka", na snimanju pjesme „Hej gamle man" Beni i njegov prijatelj dovode tadašnje svoje djevojke Ani-Frid i Agnetu, koje su trebale pomoći kao prateći vokali, što je u suštini bio nastanak ABBA-e.

Godine 1974. ABBA je pobijedila na Eurosongu u Švedskoj izvodeći pjesmu "Waterloo", koja je postala hit svjetskih razmjera. Do konca sedamdesetih godina ABBA je harala top-listama i ispisivala zvjezdane trenutke svoje glazbene biografije.

Na prijelazu sedamdesetih i osamdesetih počelo je pucati u grupi kao i u privatnim životima njihovih članova. Ubrzo je došlo i do razvoda braka Bjorna i Agnete, koji su usprkos svemu nastavili raditi u grupi. Brak Benija i Fride raspao se 1981.

Grupa ABBA prestala je postojati 1983., iako to nikad službeno nije objavljeno. Htjeli su da ih ljudi zapamte kao mlade i energične umjetnike.

Ljubavi, skandali...

Bjorn i Beni nastavili su surađivati, a Agneta i Ani-Frid otišle su svaka svojim putem radeći na solo albumima.

Uglavnom, svako od njih četvero otišao je svojim putem, s novim ljubavima, skandalima, usponima i padovima.

Nakon što su se 1983. godine i službeno razišli, nikad više nisu nastupali zajedno. Čak ni ponuda od basnoslovnih milijardu dolara, koja im je nuđena 2000. godine za turneju, nije ih okupila.

Ako slavna četvorka i zaista ponovo zajedno stane na scenu, bit će to jedna od sjajnih stranica glazbene povijesti.

Hoće li i zaista doći do velikog ponovnog sjedinjenja članova ABBA-e? Publika širom svijeta na ovo pitanje neće dugo čekati odgovor.

Članovi slavnog sastava 2008. godine Članovi slavnog sastava 2008. godine

Problemi s ovisnošću

Beni Anderson i Bjorn Ulveus imali su problema s ovisnošću. U intervjuu snimljenom za švedski SVT kanal Beni je svojevremeno kazao:

- Kada je riječ o teškoj borbi protiv ovisnosti, nije bitno tko ste. Nisam se dobro osjećao bez alkohola pa sam znao da sam u nevolji. Tražio sam pomoć.

Anderson je svoju ovisnost pobijedio 2001. godine.

Mamma Mia

Glazba grupe ABBA poslužila je kao inspiracija za mjuzikl "Mamma mia" koji je premijerno izveden u Londonu 1999., a zatim i istoimeni film. Na premijeri filma u Stokholmu 4. srpnja 2008. bivši članovi grupe fotografisani su zajedno prvi put od 1986. godine.

Beni Anderson i Bjorn Ulveus mjuziklom "Mamma Mia" postigli su ogroman uspjeh. Mjuzikl je postao hit na londonskom West Endu i na njujorškom Broadwayu, a dobio je i pet nominacija za nagradu „Tony".