FOTO  Održana V. Smotra klapa Neum 2013.

Prva smotra klapa u Neumu održana je dana 3. kolovoza 2009. godine na plivalištu HVK Jadran iz Neuma, a već od slijedeće godine smotra se preselila u prostore hotela Zenit, prvo u Kali Kardo 2010, a zatim 2 godine zaredom (2011 i 2012) smotra je održana u ljetnom kinu hotela Zenit, a tu je bila i ove godine.
Osnivač i pokretač smotre klapa u Neumu je Mario Soldo.Organizatori ove pete po redu Smotre su Udruga tamburaški orkestar iz Neuma i Klapa Zvijezda mora.
Smotra klapa koja se održava u Neumu okuplja odlične klape, kako iz Dalmacije tako i iz Bosne i Hercegovine, a iz godine u godinu ovaj susret predstavlja nešto dobro i lijepo u Neumu.
Na samom početku večeri okupljenima se obratio načelnik općine Neum dr. Živko Matuško, kao generalni pokrovitelj svih dosad izvedenih smotri klapa u Neumu, u svom govoru je kazao kako je općina Neum iznimno ponosna što se u Neumu njeguje klapska pjesma, te se vidi napredak ove manifestacije iz godine u godinu, a općina Neum će i dalje nastaviti financirati ovakve i slične kulturno zabavne događaje.
Ove godine palicu umjetničkog voditelja je preuzeo Ivica Raič, dugogodišnji pjevač u klapi Nostalgija iz Zagreba, te je uz proslavljenog glumca Vedrana Mlikotu vodio ovu manifestaciju.

Smotra klapa je ugostila mnogobrojene klape, kako iz Dalmacije tako i iz Bosne i Hercegovine, a ove godine su nastupale ''Kaše'', ''FA Linđo'', ''Mirakul'', ''Neum'', ''Trebižat'', ''Signum'', ''Vranjic'' i ''Zvijezda mora'' te je svaka izvela po tri skladbe.
U prepunom ljetnom kinu hotela Zenit više od 500 gledatelja je uživalo u ovoj manifestaciji i te dugim pljeskom nagrađivali svaku izvedbu.