Matija Prskalo: Neizmjerno volim svoju rodnu Gabelu

To je samo jedna od zapaženih filmskih rola ove sada jako poznate hrvatske glumice koja je rođena i odrasla u Gabeli, na samoj granici sa Hrvatskom.

Dosta je filmova, igranih serija i kazališnih predstava u kojima se potvrđuje Matijino glumačko umijeće i jedna posebna suradnja s kolegama glumcima. Za nedavna boravka u svojoj Gabeli Marija je rado pristala na razgovor za HERC Vjesnik u kojem se prisjetila svog djetinjstva u ovom pitomom čapljinskom naselju, a onda i njezina uspona u glumačkim vodama.

''Rođena sam u Gabeli i tu išla četiri godine u školu. Sjećam se svoje prve glumačke uloge u prvom razredu osnovne škole. Tada mi je to bila samo ljubav, a eto na kraju se sve to pretvorilo u profesiju. Naravno, sada sam jako ponosna na te svoje prve dane glume koji su očito usmjerili moj privatni i profesionalni život'', prisjeća se Matija i dodaje kako joj je i književnost druga ljubav.

Stoga je uspjela povezati te svoje dvije najveće ''poslovne'' ljubavi, a u privatnom životu to su njezina kćerkica i suprug s kojima i živi u Zagrebu. No, Matija ni sekunde ne zaboravlja svoju Gabelu pa svaki slobodan trenutak koristi za posjet svom rodnom kraju.

''Uz Gabelu sam vezana i uz Metković i Ploče, tj. cijelu dolinu rijeke Neretve za koju često kažem da je to moja zelena dolina. Rado dolazim ovdje na odmor, ali isto tako koliko se može dovodim svoje kolege glumce kako bi izvodili kazališne predstave. Svi su kolege glumci oduševljeni, kako Gabelom, tako i susjednim mjestima u dolini Neretve'', ponosno ističe Matija koju nismo mogli ne upitati je li za njezin uspjeh u svijetu glume bilo presudno to što je morala otići iz svoje ''male'' Gabele.

''Sve bi to bilo drukčije da sam primjerice rođena u Mostaru, Sarajevu ili Zagrebu gdje postoje velike i poznate glumačke škole. Naravno, toga nije bilo u Gabeli pa sam i ja nažalost dio te već dokazane priče da se za uspjeh mora otići daleko od svog rodnog kraja. No, to nimalo ne znači da sam zaboravila svoju Gabelu i sve ove drage ljude koji tu žive. Gabela, kakva je takva je, ali je neizmjerno volim'', odlučna Matija koja još poručuje da će uvijek davati svoj velik doprinos u dodatnom filmskom i kazališnom obogaćivanju prvo njezine Gabele - ali i cijele već spomenute 'zelene doline'

Frano Matić | HERC Vjesnik