FOTO/VIDEO  Marko Perković Thompson danas slavi 51. rođendan

Marko Perković Thompson, Stadion HŠK Zrinjski, Živjet će u nama dok Neretva teče, Marko Perković Thompson, čavoglave
Marko Perković Thompson, hrvatski pjevač, danas slavi 51. rođendan.

Thompson je rođen 27. listopada 1966. godine u selu Čavoglave, u Zagori (Šibensko-kninska županija) od majke Marije i oca Ante. Djetinjstvo je proveo u rodnom selu. Oca je rijetko viđao jer je bio odsutan zbog posla u Njemačkoj, a dolazio je kući samo za Božić i Uskrs. Marko u gradu Splitu završava srednju školu za ugostitelja.

Po početku Domovinskog rata 1991. godine Marko se pridružio Zboru narodne garde. Marko je u to imao američku strojnicu Thompson, po kojoj je i dobio nadimak.

Iz toga doba potječe i prva Markova pjesma - legendarna 'Bojna Čavoglave'. Pjesma koja se brzo proširila cijelom Hrvatskom i postala je jednim od prepoznatljivih simbola prvih dana Domovinskog rata.

Nakon obrane Čavoglava 1992. godine Marko počinje priređivati humanitarne koncerte diljem Hrvatske. 1992. godine izlazi i njegov prvi album Moli mala. 1994. godine Marko piše još jednu poznatu pjesmu 'Anica - Kninska kraljica' u kojom se pobunjenim Srbima poručuje da će Hrvati osloboditi svoj grad Knin.

1995. godine Marko se vraća u 142. drnišku brigadu, koja je sudjelovala u operaciji Oluja (4. - 7. kolovoza 1995.). Iste godine objavljuje album Vrijeme škorpiona.

Godinu dana nakon završetka rata, 1996. godine Marko je završio i svoj treći album Geni kameni. Godine 1998. godine izlazi uspješni album Vjetar s Dinare, a 2002. godine ponavlja uspjeh s albumom E, moj narode.

2003. godine izlazi kompilacija Sve najbolje s 18 pjesama. Na njoj se pojavljuje i jedna nova pjesma 'Ivane Pavle II', koja je posvećena dolasku pape Ivana Pavla II. u Republiku Hrvatsku. Tri godine kasnije izdaje album 'Bilo jednom u Hrvatskoj'. Prodan je u približno 120.000 primjeraka. 2013. izdaje album 'Ora et Labora'.

Marko Perković Thompson je jedan od najpopularnijih glazbenika u Republici Hrvatskoj. Njegove slušatelje najviše privlače pjesme domoljubne tematike u kojima naglašava svoje hrvatstvo, katoličanstvo i ljubav prema obitelji