Lady Gaga optužena za krađu pjesme Shallow

optužba, plagijat, Lady Gaga, Steve Ronsen, glazba, skandal

Pjevačica i glumica Lady Gaga mogla bi otići na sud jer je Steve Ronsen, inače amaterski muzičar, tuži da mu je ukrala pjesmu "Shallow" i traži multimilijunsku naknadu, prenosi Cosmopolitan.
Lady Gaga je i prije snimanja filma "A Star Is Born" napravila sjajnu karijeru, te je uloga u ovom filmu samo pridonijela njenoj slavi. Film je obilježila fenomenalna izvedba pjesme "Shallow" u kojoj joj se pridružuje i Bradley Cooper.

Naime, pjesma za koju on tvrdi da je identična njenoj zove se "Almost" i već se sedam godina nalazi na njegovom Sound Cloudu. Muškarac se zove Steve Ronsen, a njegova pjesma je prije tužbe imala samo 300 pregleda. Sada broji skoro 220 hiljada preslušavanja, od čega su većinu klikova napravili Gagini razjareni fanovi.

"Nekoliko puta mi je rečeno da Shallow zvuči kao moja pjesma. Dakle, ja to nisam primijetio prvi, te čak nisam ni pogledao film, za koji sam čuo da je jako dobar. Divim se Gagi i želim zaključiti ovo. Ne osuđujem nikoga direktno. Profesionalni muzičar mi je rekao da pjesme zvuče identično", između ostalog je naveo Ronsen na svom Sound Cloudu.

Iako ni muzika ni tekst ne nalikuju njegovoj pjesmi, Ronson tvrdi da su korištene identične note koje su korištene u njegovoj pjesmi. Međutim, Gagin tim tvrdi kako su spomenute note upravo one koje se najčešće koriste u pjesmama.

Kako prenose izvori bliski pjevačici, ona je veoma razjarena i želi se boriti do kraja. Oba tima su angažirala profesionalce koji su analizirali pjesme i došli do zaključka kako se ne radi o istim pjesmama, već o iste tri note koje se ponavljaju, što ne mora nužno značiti da je pjesma ukradena.