Lady Gaga i Justin Bieber pobjednici na MTV EMA 2010 u Madridu

Lady Gaga, mtv, kozmetička linija, Haus Beauty, Lady Gaga
Ta energična super-zvijezda sama piše, producira i izvodi sve svoje numere, a na dodjeli europskih MTV nagrada, koja je održana u dvorani Caja Magica u Madridu, 7. studenog, dodijeljena su joj ukupno tri trofeja i to u kategorijama - najbolji ženski izvođač (Best Female Act), najbolji pop izvođač (Best Pop Act) i najbolja pjesma (Best Song) za numeru Bad Romance.

Odmah iza nje je Justin Bieber, koji je osvojio dvije nagrade i to jednu u prestižnoj kategoriji najbolji muški izvođač (Best Male) i nagradu u kategoriji najbolji MTV Push izvođač (Best Push Act).

Voditeljica prošlogodišnje dodjele EMA Katy Perry odnijela je pobjedu u kategoriji najbolji video (Best Video) za spot California Gurls. Sponzori dodjele MTV Europe Music Awards 2010 su Suzuki Swift, Calvin Klein Jeans i Dell.

MTV je ove godine na spisak nagrada u već postojećim kategorijama uvrstio i nagradu MTV EMA Global Icon, a prvi dobitnik tog prestižnog priznanja je legendarni američki sastav Bon Jovi kao jedan od najpoznatijih, najomiljenijih i najutjecajnijih rok bendova u posljednjih trideset godina.

Bon Jovi je napravio svojevrsnu uvertiru u samu ceremoniju dodjele nagrada održavši tajni koncert 6. studenog u Madridu, večer prije centralne svečanosti. Na tom koncertu mu se, u izvođenju numere Livin' On A Prayer, pridružila popularna r'n'b diva Rihanna.

Eminem je trijumfovao u kategoriji najbolji hip-hop izvođač (Best hip-hop), dok je najbolji alternativni izvođač (Best Alternative) sastav Paramore.

Svoje suparnike u kategoriji najbolji rock izvođač (Best Rock) porazili su 30 Seconds To Mars, dok je za najboljeg novog izvođača (Best New Act) izabrana Ke$ha.

Pobjedu u kategoriji najbolji evropski izvođač (Best European Act) u kojoj se ove godine takmičio i regionalni predstavnik Gramophonedzie, odnio je italijanski pjevač Marco Mengoni.

Dobitnik nagrade Best World Stage Performance za ovu godinu je Tokio Hotel, a sastav Linkin Park je ovogodišnji pobjednik u kategoriji najbolji izvođač uživo (Best Live Act) na EMA 2010.

Dodjela EMA 2010. održana je u Madridu, koji je odabran da tu manifestaciju ugosti upravo zbog svoje živahne i napredne muzičke scene, kao i zbog činjenice da je u pitanju otvoren grad u kojem se kultura, zabava i posao spajaju u atraktivnom i savremenom prostoru.

Za uzbudljiv početak dodjele svojim nastupom se pobrinula Shakira, kojoj je društvo pravio Dizzee Rascal prilikom prvog live izvođenja hit-numere Loca ikada.

Uslijedio je nastup sastava Kings Of Leon, koji je oduševio prisutne. B.o.B. je dvoranu Caja Magica podigao na noge tokom izvođenja numere Airplanes na kojem mu je društvo pravila Hayley Williams iz nagrađenog sastava Paramore.

Voditeljica Eva Longoria presvukla se čak trinaest puta u toku ceremonije i tako dodatno zagrijala vrelu atmosferu u madridskoj dvorani. Digitalni voditelj ovogodišnje dodjele europskih MTV nagrada bio je Justin Bieber, koji je u interakciji s brojnim fanovima na mtvema.com uživo komentirao ceremoniju.

Sastav 30 Seconds To Mars opravdao je očekivanja brojnih fanova eksplozivnim nastupom u centru Madrida - ispred Puerta de Alcala, gradske kapije podignute još 1778. godine. Prisutne je iznenadila pojava Kanye Westa na bini, koji je izveo nekoliko numera s aktuelnog albuma. Osim njih, pred oko 100.000 fanova, nastupili su i Katy Perry i Linkin Park.

Kolumbijskoj pjevačici Shakiri uručena je specijalna Free Your Mind nagrada za višegodišnje zalaganje u domenu besplatnog obrazovanja za djecu širom svijeta.

Gostujući prezenteri na dodjeli EMA 2010 bili su Taylor Momsen, pjevačica grupe The Pretty Reckless i zvijezda TV serije Gossip Girl, britanska glumica Kelly Brook, kao i njen sunarodnik Dizee Rascal.

Johnny Knoxville je uz ostatak Jackass ekipe imao isti zadatak, dok je njihov evropski pandan, četverac The Dudesons, predao nagradu Najboljem hip-hop izvođaču.

Pojava legendarnog gitariste Slasha, koji je uručio nagradu u kategoriji najbolji izvođač uživo (Best Live Act), svakako je dodala još jednu dimenziju toj svečanosti.

Dodjela MTV Europe Music Awards jedan je od najprestižnijih muzičkih događaja s prijenosom uživo. Ovogodišnja dodjela EMA emitirana je u više od 600 miliona domaćinstava širom svijeta, a evidentirano je više od 46 miliona glasova koje su fanovi namijenili omiljenim MTV izvođačima.

(Fena)