Hrvatska premijera filma 'Takva su pravila' na filmskom festivalu u Veneciji

hrvatski film, film, emir hadzihafizbegovic, Ognjen Sviličić, Takva su pravila, film
Nikad nisam radio tako mentalno tešku ulogu, kaže Hadžihafizbegović

U nizu hrvatskih naslova koji su ove godine uvršteni na velike svjetske festivale jedan je upravo imao praizvedbu u venecijanskim Horizotima - Ognjen Sviličić snimio je film o obiteljskoj tragediji sredovječnog para iz malog stana na zagrebačkoj Savici.

- Htio sam snimiti uzbudljiv film o anonimnim ljudima i reći nešto o društvu u kojem živimo, društvu koje tolerira i potiče kaos, društvu koje nije briga. Više je istinitih događaja koji su me potaknuli da napišem ovaj scenarij. Kroz tragediju bračnog para koji se hvata u koštac sa sustavom, moj film posredno proziva institucije za nemar i upravo se na to odnosi naslov - kaže redatelj.

- Nikad nisam radio tako mentalno tešku ulogu, roditelja koji ostaje bez djeteta. Nikada mi se nije dogodilo da se tako asocijaliziram i, da se tako izrazim, hermetiziram, na relaciji set - zagrebački stan - objašnjava bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović, koji uz Jasnu Žalicu tumači glavnu ulogu. Ključni moment za Sviličićev film bila je suradnja s francuskom kućom KinoElektron, koju vodi Janja Kralj. O tome kako je došlo do suradnje, producent filma Damir Terešak kaže:

- Upoznali smo se na projekciji 'Armina' na festivalu Paris Cinéma 2007. i ubrzo nakon toga našli se na prvom zajedničkom projektu, Sviličićevu filmu '2 sunčana dana'. Već smo tada pokušali povući sredstva CNC-a, što nije nimalo lagan zadatak budući da se za sredstva bore projekti iz cijelog svijeta.

Janja Kralj dodaje da ih je sve troje tada u Parizu spojio zajednički senzibilitet i da nije dvojila oko nastavka suradnje na budućim filmovima.

- Timski smo razvijali projekt 'Takva su pravila' od 2010. da bismo prošle godine, u žestokoj konkurenciji, dobili potvrdu od CNC-ovog fonda Aide aux cinémas du monde. To nam je dalo dodatni poticaj da budemo sigurni u snagu samog scenarija, što se i odražava u filmu. Ovo je prva suradnja i umjetnička razmjena Francuske i Hrvatske na ovakvoj razini.

Podsjećamo da su međudržavni ugovor o koprodukcijama i povlaštenim odnosima dviju kinematografija tijekom filmskog festivala u Cannesu 2013. godine, na inicijativu dva nadležna kinematografska centra (HAVC i CNC), potpisale Andrea Zlatar Violić i Aurélie Filippetti, ministrice kulture obiju zemalja.

Zamolili smo direktoricu fotografije Crystel Fournier, koja je snimila nagrađivane filmove Tomboy i Water Lilies redateljice Céline Sciamma, da nam pojasni kako je pristupila temi Sviličićevog filma.

- Ognjen i ja smo odlučili da mračnoj strani ove priče ne pridonosimo ekvivalentnim izborom svjetla, već da učinimo upravo suprotno. Naš glavni set, obiteljski stan, sagrađen je u studiju, što nam je omogućilo da potpuno kontroliramo svjetlo - odabrali smo vedro vrijeme koje će simulacijom prirodnog kretanja Sunca obilježiti protjecanje sati tijekom tri dana koje prikazuje film te smo pritom istaknuli krajnju usamljenost roditelja u drami koja ih pogađa.

Uz Hadžihafizbegovića i Žalicu, ostale uloge u filmu tumače Hrvoje Vladisavljević i Veronika Mach. Scenograf je Ivan Veljača, kostimografkinja Katarina Zaninović, a koproducenti su također i Nikolina Vučetić Zečević (Srbija) i Svetozar Ristovski (Makedonija). Koprodukcijom s četiri europske države producent Damir Terešak uspio je osigurati ukupni proračun od 8.235.829 kuna, što uključuje sudjelovanje HRT-a s 200.000 kuna i posudbom rasvjetnih tijela.

glas-slavonije.hr