Hercegovac o ulozi u popularnoj svjetskoj seriji, snimanju, suradnji...

Goran Bogdan
... holivudskim zvijezdama poput Ewen McGregor, Carri Coon i Davida Thewlis.

Širokobriježanin s adresom u Zagrebu glumi kriminalca Yurija, a s ekipom serije proveo je tri mjeseca na snimanju u Kanadi. Prva sezona premijerno je emitirana 2014. godine te je osvojila Emi nagrade za najboljeg glumca, najbolju režiju, najbolju glumačku ekipu, najbolji scenarij i brojne druge nagrade poput Zlatnog globusa, dok je druga zabilježila još veći uspjeh, piše Dnevni avaz.

No, za ovog glumca nema pauze pa ga je tako odmah po povratku dočekalo snimanje srbijanske serije „Senke nad Balkanom" Dragana Bjelogrlića, ali, kako kaže, našao je vremena da posjeti Filmski festival u Kanu, koji je završen prošli tjedan.

Na nivou zadatka

U ekskluzivnom intervjuu za Dnevni avaz Bogdan je otkrio kako je uopće došao u svijet Holivuda i na koji način se našao među velikim glumačkim imenima, po čemu se produkcija na Balkanu razlikuje od svjetske, šta mu je nedostajalo dok je boravio na snimanju...

- Za angažman u seriji „Fargo" najviše mogu zahvaliti svojoj agentici u Londonu, s kojom odranije surađujem. Osjećao sam se kao da sam dobio na lutriji, bio sam presretan, u jednu ruku, nisam mogao vjerovati da su mene odabrali. Sada sam se već vratio u normalu. Emitiranje treće sezone je počelo i nadam se da sam bio na nivou zadatka.

Koja je Vaša uloga?

- Glumim ukrajinskog mafijaša, zapravo pomoćnika glavnog negativca. Uglavnom, ima me dosta u seriji, jer nije u pitanju neka mala uloga, a lik kojeg igram nije klasičan, nego na neki način mističan, što mi se mnogo dopada. Nekako mislim da me i sreća dosta poslužila kada je u pitanju ova uloga. Da budem iskren, kada sam se prijavio na audiciju, nisam ni jedan posto očekivao da će me pozvati i prijavu sam poslao onako, da ne bude da nisam htio.

Kažete da je snimanje trajalo tri mjeseca. Postoji li velika razlika između svjetske i balkanske produkcije?

- Kako da ne, dovoljna je sama činjenica da imaju mnogo više para i to se osjeti, komocija i lakoća u produkciji. Ono što sam još primijetio je to da su njihovi glumci i filmadžije puno sigurniji, vjerovatno zbog toga što su financijski dobro potkovani. Na snimanju je bilo užasno hladno, ali u jednu ruku i stresno.

Izdvaja se

Bili ste jedini glumac s prostora bivše Jugoslavije u ekipi „Farga". Kako ste se osjećali među strancima?

- U pravu ste, ja sam jedini s Balkana koji se našao među glumačkom ekipom, ali lako se tamo snaći jer su svi dobro raspoloženi i pomažu jedni drugima dok se radi. Tako da s te strane nisam imao nikakav problem. Moram priznati da čovjek nakon tri mjeseca odsustva od kuće i među strancima osjeti samoću, ali kad bi me posao okupirao, zaboravljao sam nostalgiju i usamljenost.

Ostvarili ste i ulogu u britanskoj seriji "Posljednje pantere", gdje ste glumili vođu srbijanske bande.

- To je bilo moje prvo iskustvo tog tipa, ustvari te veličine svjetske produkcije, ali sada ova uloga u „Fargu" je baš odskočna daska i izdvaja se od ranijih. Informacija da ću biti dio tako značajne serije za mene je bio ogroman šok, ali, bogami, i velika odgovornost.

Koliko morate raditi na sebi da bi Vas primijetile i angažirale svjetske filmadžije?

- Nemam neki recept i, što više radim, sve sam više svjestan koliko još moram raditi. Tek sada sam svjestan koliko sam daleko od idealnog, tako da ima još puno toga što moram ostvariti i postići.

Zapažen je Vaš lik i u filmu „Imena višnje", gdje glavne uloge igraju velikani glumišta na našim prostorima - Ivo Gregurević i Nada Đurevska.

- S Ivom sam i ranije radio nekoliko puta, a Nadu sam upoznao kad sam igrao na filmu „Obrana i zaštita" i ona je, definitivno, jedna od najvećih i najoriginalnijih glumica u našoj regionalnoj kinematografiji. Iskreno, ja bih Nadu Đurevsku nazvao glumačkom veličinom.

Imate li uzora u glumi?

- Znate šta, mnogo ih je koje cijenim i podržavam njihov rad jer nikada nisam bio idolopoklonik i uvijek ih gledam pa njihove kvalitete kopiram, zapravo, tako učim. Dobrih glumaca ima beskonačno mnogo, često studente na akademiji posmatram i od njih crpim kvalitete.

Loša iskustva

Kakva iskustva nosite kada je u pitanju suradnja s redateljima, ali i kolegama glumcima?

- Inače, volim mnogo probavati i raditi. Jedan sam od onih glumaca koji uče od iskusnijih i starijih, crpim snagu od njih. Do sada nisam imao loših iskustava.

Koliko Vam je fizički izgled pomogao u poslu kojim se bavite?

- Mene zanima neka druga gluma, koja nije površna, a ako izgled doprinosi mojim angažmanima, Bogu hvala. Ipak, interesiram se za nešto drugo, neke psihološke dubine u glumi, koje je teško opisati.

Koliko je posao kojim se bavite zahtjevan?

- Što se duže bavim glumom, vidim da je sve zahtjevnija, a pogotovo ako želiš da se baviš na pravi i profesionalan način. Gluma je u neku ruku dosta šizofrena, a s druge strane to je neraskidiva ljubav, kad uđete u taj svijet, teško ga napustite.

Nakon povratka iz Kanade boravili ste na festivalu u Kanu.

- U Kan sam išao više na odmor, zapravo u posjetu prijatelju, a potrefilo se i da budem gost beogradske Kinoteke, čiji je direktor moj dobar prijatelj Jugoslav Pantelić. Oni su tamo obilježavali 50 godina „Sakupljača perja", pa su me pozvali da budem u njihovom društvu. To mi je jedan od najdražih filmova, tako da mi je predstavljalo veliku privilegiju biti u društvu aktera ovog ostvarenja.

Maštate li o tome da se pojavite s naslovnom ulogom na nekom prestižnom filmskom festivalu?

- Lagao bih kada bih rekao da imam nešto protiv da se pojavim u Kanu ili negdje u svijetu sa svojim filmom, ali otom-potom. Kod nas u regiji filmska industrija ide nabolje, sporo, ali ide. Srbijanski, hrvatski i bh. filmovi izdvojili su se i skoro svake godine imamo predstavnike na značajnim festivalima, što je super. Naša kinematografija postaje vidljiva na svjetskoj sceni, pogotovo bh., zbog čega sam ponosan, jer su filmovi Danisa Tanovića, Jasmile Žbanić, Aide Begić osvojili značajna svjetska priznanja.

Radim i očekujem nove ponude

- Trenutno u Beogradu snimamo posljednje kadrove serije „Senke nad Balkanom", a snimanje je počelo u oktobru prošle godine. Igram lik Mustafe Golubovića, a emitiranje serije trebalo bi početi najesen. Za sada ništa konkretno nemam u ponudi. U regiji ima nekoliko projekata na kojima bih trebao raditi, a svakako sam otvoren i za ponude iz inozemstva. Što se tiče kazališta, ponovo se vraćam u Zagrebačko.