Goran Bregović se vraća u Sarajevo

Piše: ri/VLM

Goran Bregović vraća se u Sarajevo živjeti sa obitelji. Ovo je informacija koja je jučer potvrđena na sastanku nekadašnjeg lidera Bijelog dugmeta sa čelnim ljudima Grada Sarajeva, gradonačelnikom Alijom Behmenom, predsjednikom Općinskog vijeća Centar Sarajevo Slavenom Kovačevićem i drugim uposlenicima Gradske uprave. U Bregovićevoj pratnji bili su režiser Danis Tanović i pisac Peđa Kojović, prenosi sarajevo-x.com.

Bregović je u posljednje vrijeme nekoliko puta posjetio Sarajevo i bliskim ljudima govorio o svojim planovima za povratak. Inače, ovaj glazbenik od početka devedesetih živi u Beogradu i Parizu.

"Goran osjeća nostalgiju za Sarajevom", povjerio nam se jedan njegov poznanik kojem je Bregović rekao kako jedino ne zna kako bi njegov povratak dočekala sarajevska čaršija.

Inače, koliko je Bregovićeva nakana ozbiljna govori i činjenica da se nekadašnji lider Bijelog dugmeta ne vraća sam, nego sa obitelji, suprugom Dženanom Sudžukom i svoje tri kćerke Emom, Unom i Lulom koje su dosad živjele u Parizu.

Iz tog razloga, Bregoviću je organiziran sastanak sa prvim ljudima grada, gradonačelnikom Alijom Behmenom, predsjedavajućim Gradskog vijeća Slavenom Kovačevićem, dogradonačelnikom Sarajeva Igorom Kamočajem, savjetnikom gradonačelnika za kulturu Benjaminom Isovićem, te sekretarom Gradske uprave Mišom Kojovićem.

"Ja nikad prije nisam bio kod nekog gradonačelnika, iako sam počasni građanin Buenos Airesa, Atine, Praga, Tirane... Nisam nikad bio kod svog gradonačelnika i ovo je za mene vrlo neobično i drago. Kada bi pronašao neki način kako da radim ovdje, dolazio bih češće. Zatim, da budem iskren, više ne poznajem glazbenike koji žive ovdje, ne znam s kim bih tu radio. Ali zaista bih volio više vremena provoditi u Sarajevu - rekao je Bregović.

Behmen je u izjavi za Sarajevo-x.com rekao kako je iznimno važno što se jedan umjetnik svjetskog kalibra, kakav je Bregović, vraća u svoj rodni grad.

"Sarajevo mora postati centrifugalna sila, a ne, kao dosad, centripetalna", kazao je Behmen, potcrtavajući da će Bregović i "radno živjeti u Sarajevu".