Eurovizija: Conchitina pobjeda je trijumf tolerancije ili ...?

Eurovizija, Conchita Wurst, eurosong, gay parada, Beograd, Conchita
Pobjeda Conchite Wurst na Eurosongu »ujedno je pobjeda Europe tolerancije i poštivanja« drukčijih, rekao je noću na nedjelju austrijski ministar kulture Josef Ostermayer radostan što će njegova domovina 2015. biti domaćin Eurovizije, nakon dugih 48 godina.

Pobjedu austrijskog transvestita pozdravila je »čestitkama« i švedska ministrica vanjskih poslova Birgitta Ohlsson na svome Twitteru, pozivajući građane Europske unije da na izborima za Europski parlament 25. svibnja podrže »otvorenu Europu«.

Bila je to jasna poruka biračima da svoj glas ne daju strankama krajnje desnice kojima zadnjih godina raste popularnost i koje bi, prema anketama, u nekoliko europskih zemalja mogle osvojiti najviše glasova za EP.

Kada se Conchita kandidirala za Euroviziju, neke zemlje istočne Europe - Rusija, Bjelorusija i Ukrajina, slale su peticije protiv njezina nastupa što je pokazalo jaz u prihvaćanju istospolnih zajednica između zapadne i istočne Europe.

Upitana nakon pobjede ima li poruku za ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je potaknuo donošenje zakona protiv »homoseksualne propagande«, Conchita je rekla »ništa nas ne može zaustaviti« i dodala da stajalište ne ovisi o zemlji jer »ima i u istočnoj Europi ljudi koji imaju ista uvjerenja kao i ja«.

Potpuni rezultati glasovanja televizijskih gledatelja objavljeni u nedjelju pokazali su da je Conchitina pjesma bila među šest prvih u svim zemljama, osim u Estoniji gdje je bila na 8. mjestu. Čak i u Rusiji gledatelji su visoko bodovali Conchitu i ona je po glasovima SMS-a osvojila treće mjesto.

Eurovizija je vrlo popularno natjecanje za homoseksualnu publiku. Grad Kopenhagen vjenčao je tri istospolna para iz Rusije obilježavajući četvrt stoljeća istospolnih zajednica u Danskoj. Grad je bio okićen zastavama u duginim bojama, koje su simbol LGBT zajednica.

Time je Tom Neuwirth, 25-godišnji Austrijanac umjetničkog imena Conchita osvojio publiku u 37 zemalja, kako svojim glasom tako i svojom ekstravangantnom pojavom. Svojom pjesmom »Rise Like a Phoenix« (Ustati poput feniksa) pozvao je na prihvaćanje onih koji su se kao i Tom, rođen u gradiću Gmunden i odrastao u austrijskoj provinciji, morali snažno boriti da budu prihvaćeni kao drukčiji.

Neuwirth se teško probijao na sceni sve dok nije stvorio lik Conchite, osobe odjevene u žensku odjeću s lažnom bradom koju lijepi za nastupe.
»Mnogi mi kažu: pa i ja sam homoseksualac, ali ne moram zato nositi bradu i haljinu da bih to pokazao«, rekao je i objasnio svoje motive »Želim time pokazati da mogu biti prihvaćeni na svaki način. Imaju pravo učiniti što žele«.

U austrijskom tisku Tom, alias Conchita, nedavno je pozirao sa svojim partnerom i s roditeljima nasmiješenima i ponosnima na sina, koji su za tu prigodu odjenuli tradicionalnu austrijsku nošnju.

Austrija se veseli što će nakon davne pobjede Uda Juergensa 1966., ponovno ugostiti Euroviziju.

Karl Kaniak, gradonačelnik Bad Mitterndorfa u kojemu žive roditelji Toma Neuwirtha, izjavio je kako u mjestu vlada »senzacionalni ugođaj« zbog uspjeha njihova sugrađanina.
»Pred crkvom su svi govorili o veličanstvenom uspjehu i radovali se, uključujući i župnika. Svi su krajnje radosni zbog pobjede«, izjavio je gradonačelnik, koji je obećao nezaboravan doček Neuwirthu kad navrati u mjesto.

Hina