FOTO/VIDEO  Dalibor Herceg: Jak u svojoj slabosti

Dalibor Herceg, spot, pjesma, Dalibor Herceg
...beskonacnosti s ciljem kako pjesme s tog albuma i dalje traju, nastao je album „Jak u svojoj slabosti".

Hercegov novi projekt pomno je napravljen. Birane su samo pojedine pjesme s albuma, zamišljene kao bajkovit prikaz odnosa koji ima svoj početak i kraj. Slušajući album imamo osjećaj kako se opuštamo u zanimljivu avanturističku cjelinu šarolikog glazbenog opusa.

Hercegova biografija je raznolika. Dalibor Herceg završio je osnovnu i srednju glazbenu školu u Karlovcu, te kasnije upisao Muzičku akademiju u Zagrebu, odsjeka za glazbenu kulturu. Radi kao profesor glazbene kulture.

Zanimljivo da Dalibor u početku svoje glazbene karijere je isključivo stvarao glazbu za strano tržište. Skladao je, pisao pjesme na engleskom te ostvario suradnju s mnogobrojnim svjetskim poznatim i priznatim glazbenicima. Na početku inozemne karijere pojavljuje se na mnogobrojnim drugim kompilacijama klupske glazbe kao i na solističkim izdanjima.

Pomno je to čuvao za sebe, sve dok nije se predstavio publici 2012. godine na festivalu zabavne glazbe "Darfest" sa simboličnom pjesmom "Spreman na sve". U današnje vrijeme lako se izgubiti u svijetu glazbe gdje nam svakodnevno plasiraju se nove pjesme, novi izvođači lakih nota koji nestaju kao što su i došli, preko noći. Dalibor je svoju glazbenu karijeru gradio stepenicu po stepenicu, nikako preko noći, već godinama.

U studenom 2012. godine u izdanju diskografske kuće "Pearlicka Records" izdana su dva albuma na engleskom jeziku s presjekom njegovog inozemnog glazbenog opusa. Dalibor u svom inozemnom glazbenom putovanju snimio je mnogo pjesama, a na dvostrukoj kompilaciji "Forbidden Feelings" i "Mixed emotions" nalaze se najbolji glazbeni uspjesi Dalibora.

Etablirajući se kao izvođač na festivalskim pozornicima sudjeluje na "Vagi" 2012. godine, a 2013. godine pojavljuje se na festivalu zabavne glazbe "Darfest" 2013. s pjesmom "Otkrivam još jednu laž" koja nekoliko tjedana ostvaruje niz ulaska na mnoge top ljestvice hrvatskih radio postaja. Na samom festivalu ostvaruje zapažen vokalno scenski nastup, zatim odlazi na festival "Zlatna ruža" 2013 gdje se predstavio s pjesmom "Zvuk tišine". Nastup na festivalu "Zlatne note" u Križevcima 2013. godine s pjesmom "Slaži mi" bio je peti festivalski nastup Dalibor Hercega.

2014. godinu započinje snimanjem spota za pjesmu "Nevera va duše" koja mu donosi nagradu za drugo mjesto po glasovima publike u emisiji čakavske glazbene scene "Ča skalica" . 2014. godine osvaja nagradu za najboljeg debitanta na XIX. Međunarodnom "Marko Polo Festivalu" 2014. sa skladbom "Kredit na nevjeru". Iste godine nastupa na festivalu zabavne glazbe "Zlatna ruža" gdje osvaja nagradu za peto mjesto stručnog ocjenjivačkog žirija. Krajem 2014. godine osvaja nagradu radijskih slušatelja za pjesmu "Otkrivam još jednu laž" na festivalu "Zlatne note".

2015. godine po drugi put osvaja nagradu za drugo mjesto po glasovima publike u emisiji čakavske glazbene scene "Ča skalica" za sezonu 2014/2015 s pjesmom "Čekaj me virno".

2016. godine Dalibor se pojavljuje na „Međunarodnom festivalu poezije i glazbe" 2016. u Fužinama te osvaja svoju šestu glazbenu nagradu. Ovaj put nagrađen je nagradom za najboljeg debitanta za pjesmu "Priča se po gradu". U Krapinskim Toplicama Dalibor se predstavlja još jednom na festivalskoj pozornici s pjesmom „Priča se po gradu" na festivalu zabavne glazbe „HITfest" 2016. Nakon osvojene nagrade za najboljeg debitanta za istu pjesmu na „Međunarodnom festivalu glazbe i poezije" 2016, osvojio je i još jednu nagradu; treću nagradu stručnog žirija na „HITfestu" 2016.

Kao autor zabilježuje rekordan osvojen broj nagrada, stvarajući glazbu i aranžman za mene. Ostvarujemo zajedničkih 14 festivalskih nagrada, što je imperesivan podatak. Dodajući Daliborove ostvojene nagrade kao izvođač, brojka se penje na 21 nagradu. Kao što smo rezimirali, stepenica po stepenica i uspjeh je polako, ali dosegnut.

Nakon festivalskih pozornica, došlo je vrijeme za novi projekt. "Dnevnik jedne ljubavi", prvi hrvatski rock konceptualni album bio je moje uporište za naš slijedeći projekt. „Osmi dan" je konceptualni album. Tematski je glazbeni album izveden kao cjelina, ali se materijal na albumu može izvoditi neprekinuto, nalik simfoniji sa stavcima koji se nastavljaju jedan na drugi, kao zbroj nekoliko većih tema ili pak kao niz više skladbi objedinjenih zajedničkom „pričom". Povezane zajedničkim tematskim okvirom albuma, skladbe su prožete nadahnutom mješavinom bizarnih elektroničkih efekata, tradicijom psihodelijom, klasičnom glazbom, suolom, rockom i sličnim glazbenim pravcima. Konceptualni su albumi bili izrazito popularan format progresivnog i sympho rocka u sedamdesetima. Danas, kad nam se glazba obraća u lakim notama pjesama koje nam se plasiraju u svakodnevnevnici, a „Osmi dan" je konceptualno djelo objedinjeno u glazbeno i vizualno izdanje koje vrijedi poslušati, pogledati i razumjeti.

Sve pjesme s Osmog dana i danas traju i žive. Tokom ove godine birali smo pjesme koje će najaviti njegov album, izabrali smo najbolje i osmislili smo priču koja će dati njima vizualni identitet.

S ovim projekt Herceg se odrekao klasičnog stila odjevanja te se dao u ruke multimedijalnoj umjetnici Tajči Čekadi koja je za njega sašila kostime. Čekada, poznata po svom nekonvencionalnom izričaju putem odjevnih kostima koje radi za kazalište, scenske nastupe, isto tako umjetnica komunicira s publikom putem performansa te video uradcima i fotografskim izložbama. Slagajući mozaik, Tajči je uzela svoju kameru u ruke. Snimila je pet video spotova koji prate pjesme s albuma i na svakoj lokaciji video spota napravila je fantastične fotografije.

U razgovoru s Tajči o umjetnosti, rekla mi je jednu fantastičnu stvar. "Umjetnost je zdravlje". Sve je rečeno. Koliko god mi razgovarali o umjetnosti, to je ono što nas pokreće. Udisaj i izdisaj. Glazba. Pjesma. Fotografija. Ples. Riječ. Knjiga. Poezija. Umjetnost. Dodao bih, umjetnost stvaraju usamljeni za usamljene. Stihovi koje sam napisao došli su iz moje duše. Ogoljen si. Daješ sve od sebe, crpiš ideje, inspiracije, stvaraš i onda kada stvoriš, pustiš u svijet i ogoliš svoju dušu pred svima. Neka vide ono što si ti.

Tajčin objektiv je Dalibora ovjekovječio u nekim drugim ulogama, počevši od urbanog izričaja, prema crnoj japanskoj eleganciji sve do obilježja renesanse. Objektiv Čekade, Dalibora je pokazao u novim svjetlima. Iz video spota u video spot, iz kostima u kostim, iz fotografije u fotografiju, Dalibor je pokazao sve svoje moguće transformacije, a opet u potpunosti je ostao dosljedan sebi.

Video spotovi su snimani na različitim lokacijama, od Kraljevice, Rijeke, Grižana, Bribira, pa sve do Zagreba. Stvarajući priču. Protagonist ostaje isti, ljudi, vremena i mjesta se mjenjaju. Herceg od početka naše suradnje ostaje uvijek skroman, pun inovativnih ideja, slušajući savjete, lebdeći između realnosti i transcedencije, stvarajući glazbu i nove pjesme.

"Jak u svojoj slabosti" pokazuje hrabrost i slabost. Album, fotografije i video spotovi simboliziraju dobro i zlo, normalno i ludo. Dalibor je s ovim projektom ponovno pomjerio granice svoje umjetničke slobode, no ovo je tek njegova uvertira i zalet za nova putovanja u svijetu umjetnosti izvan ovog svijeta.