Bob Dylan zbog izjave o Hrvatima optužen za poticanje mržnje

bob dylan, uvreda, poticanje mržnje, uvjetna kazna, Hrvate usporedio s nacistima, Vlatko Marić, bob dylan, nobel, nobelovci, pisac
Američkog pjevača Boba Dylana francusko je pravosuđe optužilo za »uvredu« i »poticanje mržnje« protiv Hrvata zbog njegove izjave listu Rolling Stone u kojoj je Hrvate usporedio s nacistima, rekao je u ponedjeljak izvor iz pravosuđa, javile su agencije i mediji.

Pjevač je saslušan i »optužen« prigodom njegova posjeta Parizu sredinom studenog gdje je održao nekoliko koncerata a francuska ministrica kulture Aurelie Filippetti mu dodijelila orden Legije časti.

Dylan je saslušan po tužbi Predstavničkog vijeća hrvatskih udruga i zajednice Francuske (CRICCF) zbog njegovih izjava u razgovoru za časopis Rolling Stone od listopada 2012.
U tom je razgovoru, u kojem je bilo riječi o njegovom učešću u pokretu za prava crnaca, Dylan rekao da crnci mogu »osjetiti« rasiste, »baš kao Židovi naciste, a Srbi Hrvate«.

O slučaju će suditi 17. odjel pariškog suda specijaliziran za medije.

Ako sud utvrdi da je kriv suočit će se s globom i uvjetnom kaznom, navodi Reuters.

Na upit agencije AFP predstavnik tvrtke Sony-BMG Music France, Dylanovog izdavača, rekao je da »ne zna ništa o tome«.

Odgovorni u CRICCF-u za sada nisu imali komentara, izvijestio je AFP.

Britanski list The Guardian naveo je da je CRICCF, iako Francuska ima oštre zakone za govor mržnje, u svojoj izjavi rekao da traže samo ispriku. »Nemamo ništa protiv časopis Rolling Stone ili Boba Dylana kao pjevača. No ne možete hrvatske ratne zločince izjednačiti sa svim Hrvatima«, izjavio je glavni tajnik CRICCF-a Vlatko Marić, naveo je list.