Severina: Moje su noge zapalile Balkan

Nakon koncerta osjećala sam se kao koza koja jedino može mehanički hodati, kao da mi ništa nije ostalo u mozgu - u šali će Severina opisujući kako se osjećala nakon nevjerojatnog koncerta koji je proteklog vikenda održala u Beogradu pred čak 20.000 obožavatelja.

Megaspektakli, kakav su priredili i u Beogradu, svakako iziskuju mnogo energije i priprema. Severina nam otkriva da su najvažniji i najintenzivniji sati prije održavanja samog koncerta, dva dana probnih izvedbi, zabilježeni u dokumentarcu koji su snimali gotovo čitavo vrijeme.

Emotivna bajka

- Malo se pribojavam tih kadrova, sigurno na snimkama izgledam kao histerična žena, neki ‘control freak’. Obično imam tremu prije koncerta, ali uvijek se ‘ispucam’ dan prije. Na dokumentarcu će se vidjeti kako u takvim situacijama napravim frku tamo gdje je nema. Možda ipak ne objavimo tu snimku kao što smo planirali - ponovno se našalila Severina i odmah ozbiljno dodala kako je okružena ljudima od povjerenja i da zapravo nije bilo razloga da bude napeta.

- Snimljeno je 13 sati materijala iz kojeg se vidi čitav proces nastajanja tog koncerta. Na pozornici smo provodili od šest do osam sati dnevno - rekla je još uvijek pomalo euforična Severina. No, nije nam mogla otkriti kad će dokumentarac biti objavljen. Dodaje kako su ona i cijela ekipa koja je sudjelovala na koncertu, od benda preko plesača do tehničara, dali baš sve od sebe. Ipak, kaže, jutro kasnije, kada su se probudili, osjećali su se kao da imaju “duplo više energije”.

- Tako se uvijek osjećamo nakon svih dobrih koncerata. Ne možemo uvijek imati ovakve produkcijske uvjete, ali da ih imamo, svaki bi koncert bio ovakav - ustvrdila je i naglasila da je sretna što oko sebe ima “divne ljude”, bez kojih, dodaje, ne bi uspjela napraviti ovako odličan koncert.

- To, naravno, ne možete sami. Svi smo se oko koncerta toliko trudili i uspjeli smo napraviti bajku - sretna je Severina, a vjeruje i da bi u slučaju da je sve na koncertu zakazalo dojam ponovno bio isti. Jer, pojasnila je, ostalo bi ono što je bilo najvažnije: pozornica i publika.

- Dobili smo upravo ono što smo htjeli: emotivni show - dala je naslutiti na što je zapravo mislila kada je koncert u Beogradu opisala kao “bajku”.

Veselje unaprijed


- Ne možete biti improvizator kada oko sebe imate 40 ljudi koji rade prema uvježbanom repertoaru, ali ipak sam uspjela ubaciti i malo improvizacije, pa smo na kraju ipak dobili show u kojem ima emocija - pojasnila je Severina. Da podsjetimo, zajedno sa Severinom na pozornici je istovremeno “performiralo” 20-ak glazbenika, bend koji Severina naprosto obožava, te 16 plesača.

Što se tiče publike, Severina je prije koncerta saznala od organizatora koliko će njezinih fanova te večeri posjetiti beogradsku Arenu. Tu, kako je sama rekla, impresivnu brojku možda nije očekivala, ali joj se unaprijed veselila.

- Publika je bila predivna, ispred sebe sam vidjela predivne ljude, lijepe cure, parove... Bez publike se ništa ne može. Došli su s namjerom da se lijepo provedu, a ja sam željela da se kući vrate sretni, kao što i inače to želim. Uvijek nastupam kao da mi je zadnji ili prvi put, dajem sve od sebe - opisala je Severina.

Napomenula je da ona ne pravi razliku između domaće i inozemne publike nego, kaže, za ovakve svoje slične koncerte prije nije bilo toliko medijskog interesa. Najsličniji koncert ovome u Beogradu održala je, kaže, lani u Dvorani sportova, ili pak na Bundeku, koji je također bio ispunjen emocijama. Inače, otkriva Severina, koncerti u zatvorenim dvoranama uvijek su nekako posebni.

Čitav koncert u Beogradu bio je divan, kaže Severina, i zato je teško izdvojiti jedan detalj. Ipak, Severina je možda najsretnija što su joj se na koncertu pridružili prijatelji Petar Grašo, Jelena Rozga, Nataša Bekvalac i Goran Bregović, ali i Ana Bebić.  

Sam scenski nastup, od koreografija do kostima, bio je također pomno isplaniran. Severina otkriva i da će neke haljine s koncerta darovati za aukciju čiji prihod ide ženama koje su ostale bez posla, odnosno ženama koje su radi gubitka posla i nemogućnosti da pronađe novi na samom rubu egzistencije. S obzirom na to da je kostimografija za koncert pomno pripremana, korist bi mogla biti poprilična.

Profesionalna štikla


- Imali smo prekrasne kostime, izradila ih je naša tvrtka Estare Culto. Na kostimima je radio i Dalibor Beti, s kojim inače surađujem i koji je navikao za mene raditi višeslojne kostime za nastupe, a pomagao mu je i naš proslavljeni kostimograf Leo Kulaš - otkriva Severina neka nova imena koja stoje iza ovoga glazbenog spektakla.

Ništa manje važan problem za jednu ženu nisu bile cipele - Severina je u njima morala dva sata zabavljati 20.000 fanova!

- Moderne cipele koje vidimo na revijama ili u časopisima nisu praktične za pozornicu, zato sam odlučila odabrati niže potpetice. Na uštrub izgleda, odlučila samo sudjelovati u svim kompliciranim koreografijama. Imala sam jedne profesionalne za plesače te jedne posebno izrađene kod postolara Zvonimira - kaže Severina, a kako nakon dva sata koncerta, kaže, nije osjećala nikakvu bol, isplatilo se.

jutarnji list