FOTO  U filmskom prevratu Princ Fašnik izgubio vlast u 189. Slobodnoj fašničkoj republici Samobor!

fašnik
Posljednji dan fašničke vlasti ostat će upamćen po iznenadnom prevratu - dosadašnji suveren je po kratkom postupku ostao bez krune, a brzinskom inauguracijom njegova družica Princeza Sraka postala je „kraljica svih bedaka".
- Sa svim bum se susedima lepo spominala, za svakog se bedaka jednako zalagala, nigdar ne bum lagala i pamet prodavala, a fašnička se mladež više ne bu iseljavala. Sve bu raslo, pupalo i cvalo, nikom ne bu preveč ni premalo i zanavek bu živel naš fašnički slogan "Bedaki noriju saki dan, a pametni bežte van"! Tako mi pomogli svi kaj budu mogli, posebno Sudec i Fiškal - svečano je prisegnula nova fašnička šefica te odmah povukla i prvi državnički potez - odbila pomilovanje Princa Fašnika pa je on i ove godine završio na vješalima gdje je spaljen!
Do tog trenutka fašnička završnica prolazila je u znaku „oskarovske" ceremonije. Princ Fašnik, Sraka, Sudec i Fiškal bili su na kratko preuzeli uloge prezentera kako bi proglasili pobjednike natjecanja mjesnih odbora te najbolje pojedinačne i grupne maske. Tako je između 16 maskiranih finalista glavnu nagradu u pojedinačnoj konkurenciji osvojila maska Josip i politika, a prvu nagradu u grupnoj Čačić bus.
Zlatnu krafnu kao najbolji u konkurenciji mjesnih odbora preuzeli su predstavnici Pavučnjaka dok su plakete pripale Celinama i Hrastini. Nagrada Fašničke galge u kategoriji Dajem život za Fašnik dodijeljena je Marku Amiću kao dugogodišnjem donedavnom voditelju dekoraterske ekipe, a nagrada Srakino gnezdo za najbolje uređene ugostiteljske objekte pripala je Caffe baru Gradna, te Katarini i Orionu kao drugo i treće plasiranima.
Finalna svečanost popraćena je na kraju spektakularnim vatrometom, a za glazbeni vatromet zadnjeg dana 189. Fašničke republike pobrinuli su se Stampedo na središnjoj pozornici te Lidija Bačić i Fini dečki u fašničkom šatoru.
Ovogodišnja filmsko-fašnička priča u Samoboru je trajala od 6. do 17. veljače i privukla više od 4500 malih i velikih maski iz cijele Hrvatske i inozemstva u dnevnim povorkama te gotovo 120 tisuća posjetitelja koji su mogli uživati u cjelodnevnim vikend programima.