Tri Dive nastupaju u Mostaru

tri dive , koncert, Mostar
Naime, ''Dive'' uskoro planiraju održati koncerte u Zenici 12. svibnja (BNP), Tuzli 13. svibnja (BKC), 14. svibnja Sarajevu (Dom mladih) i 15. svibnja u Mostaru (Hrvatski dom H.S.Kosača) te ponoviti uspjeh od prije dvije godine kada su u jednome danu održale dva rasprodana osmomartovska koncerta pred sarajevskom publikom. ''Toliko su nas se zaželjeli !'' tada je s osmijehom izjavila Gabi Novak.

Radojka, Gabi i Tereza jedna su od rijetkih pojava u hrvatskoj glazbi koje zbilja zaslužuju epitet diva. Zaslužile su ga izvrsnošću izvedbi, raskošnim i upečatljivim glasovima, i time što su kroz sva ova desetljeća ostale dosljedne u shvaćanju glazbe kao umjetnosti - a ne kao trivijalne zabave, na koju se danas svodi ''čudovišan '' dio domaće estrade.

Od svog prvog zajedničkog nastupa na otvaranju "Dubrovačkih ljetnih igara", 2010. godine, ''Dive'' su održale nekoliko desetaka sjajnih koncerata diljem Hrvatske i regije. Na njima su izvele najveće hitove iz svojih iznimno bogatih programa, čineći time presjek svojih karijera.

Sve tri dive dobitnice su nagrade Porin za životno djelo, kao i brojnih drugih domaćih i internacionalnih nagrada i priznanja. Govoreći o ishodištu ove uspješne suradnje, Tereza Kesovija kaže kako je ona nastala dijelom iz nezadovoljstva njihovim tretmanom na hrvatskoj estradnoj sceni. ''Nismo bile dovoljno iskorištavane. Činilo mi se kao da se čeka da dođemo do stotog rođendana pa da nas onda pozovu da negdje nastupimo! '' - kaže Tereza.

'' Zemlja smo talentiranih ljudi, ali i talenti se gase i propadaju ako nisu na pravi način njegovani i podržavani '', također tvrdi i Radojka Šverko, kojoj nedostaje onaj osjećaj da se naježi na nečijem koncertu. Za to krivi nekvalitetnu medijsku produkciju, ali i nedostatak prave kritike koncerata.

Ukoliko još niste prisustvovali ovom spektaklu, uskoro ćete imati priliku. Tereza Kesovija, Gabi Novak i Radojka Šverko zapjevat će svoje ponajveće hitove uz pratnju pratećeg orkestra diljem Bosne i Hercegovine. Kako i same kažu, iznimno se raduju ovoj turneji te obećavaju koncerte prepune emocija i užitka, ''poklon za dušu i tijelo'' !

Nekoliko riječi o ''Divama''...

Gabi Novak, prva je dama hrvatskog šlagera, velika muza i supruga Arsena Dedića. Sudjelovala je na jam sessionu s Louisom Armstrongom i pjevala s Kvartetom Boška Petrovića, nastupala na jazz festivalima na Bledu i surađivala s Herbom Gellerom, Johnom Lewisom, Artom Farmerom, Garyjem Burtonom, Zagrebačkim Jazz Kvartetom i B.P. Conventionom (uključujući vokalnu verziju Prohaskine Intime). Gabi Novak uvijek je podsjećala kako je njezin vokalni stil deriviran iz popularnog jazza na tragu Doris Day, Peggy Lee i Helen Merrill. Dobitnica je nekoliko Porina, uključujući onog za životno djelo.

Radojka Šverko, hrvatska pjevačka diva poznata je po raskošnom volumenu glasa, njegovoj boji i zapaženim nastupima na brojnim festivalima u zemlji i inozemstvu. Na festivalu u Rio de Janeiru 1971. za izvedbu pjesme ''Svijet je moj'' Alfija Kabilja, dobiva priznanje The Most Outstanding Performance i tako postaje prva umjetnica nakon Janis Joplin koja prima to priznanje. Njezin bogat opus vrlo je raznolik i obuhvaća zabavnu glazbu, šlagere, jazz, mjuzikle, filmsku i sakralnu glazbu. Dobitnica je Porina za najbolju žensku vokalnu izvedbu.

Tereza Kesovija, dobitnica Porina za životno djelo, jedina je hrvatska umjetnica koja je čak četiri puta rasprodala koncerte u jednoj od najljepših dvorana na svijetu - pariškoj Olympiji. Nju obožava i Hrvatska i Francuska te joj se kao umjetnici divi cijeli svijet. Među najsretnije trenutke u životu ubraja čestitke velikog Charlija Chaplina za posebnu interpretaciju skladbe ''This is My Song '' iz filma Grofica iz Hong Konga za koji je napisao glazbu.