FOTO  Sve je bilo kao u filmu – Princ Fašnik je preuzeo vlast u Samoboru

fašnik
Unatoč nevjerojatnim količinama snijega koje su okovale Samobor, krajnjim naporima organizatora i djelatnika komunalnih službi ceremonija primopredaje ključeva grada održana je kako to fašnička tradicija i nalaže - pod maskama, u veselju i zafrkantskim tonovima. Nova republička Vlada predvođena Princom Fašnikom, Srakom, Sucem i Fiškalom, ušetala je na crveni tepih Trga fašničkih velikana u skladu s ovogodišnjom filmskom temom manifestacije. Tako je Princ preuzeo ulogu Princa Valianta, Sraka je postala Merlinka-Srakolinka, Sudec je svoju ulogu našao u Sucu Dreddu, a Fiškal se pretvorio u Đavoljeg odvjetnika. Pred takvim filmskim veličinama ustuknuo je i samoborski gradonačelnik Krešo Beljak i spremno im predao ključeve grada, a time i odgovornost za svako veselje koje će vladati Fašničkom republikom do 17. veljače.
- Od ovog časa ukida se pravo glasa svima koje ne zanima prava, zdrava, domaća bedastoća. Zberite si uloge, oblečite kostime, poiščite režisere i norite bez mene... Ak bu koja glava trezna il bertija neka prazna ne gine vam oštra kazna. Srakofest je počel, pamet na stranu, pokažite bedastoću na velikom ekranu. Idemo norit od jutra do sutra, nijedan nebu žedan, svi smo nutra! - nova su pravila koje je oglasio Princ Fašnik, a sve pod filmskim sloganom Let iznad Srakinog gnezda.
Prve večeri održana je i prva runda izbora pojedinačnih i grupnih maski od kojih će najbolje nastupiti u finalu završnog dana Fašnika, u utorak, 17. veljače. Za glazbeni dio fašničkog inauguracijskog programa zaduženi su bili Mario Huljev i Money 2, dok su u šatoru za vruću atmosferu bile zadužene Učiteljice.

Subotnji program
Program 189. Samoborskog fašnika nastavlja se sutra (subota, 7. veljače) od jutarnjih sati koji su namijenjeni najmlađima. Od 10 sati počinju nastupi plesnih skupina, dječjih zborova i vrtićkih skupina iz Zagreba i drugih okolnih gradova, a za zabavu i glazbu bit će zaduženi Udruga razbibriga, Filhos de Bimba capoeiera, Gospel zbor Sunce, Cro dance i La dance te Charlie Chaplin. Za djecu je pripremljena i pričaonica Špelunkica od 10 do 17 sati u Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta, a predstave za djecu Šarenog svijeta na SrakaFestu su od 12 do 15 sati na Trgu Matice hrvatske.


Svi željni dobre zabave svakako moraju doći na klizalište u bivšoj vojarni Taborec gdje će Metloboj (hokej s metlama) početi u 13 sati, da bi se od 15 do 16 vodio ljuti boj u Kraflingu (curlingu s demižonima).
U 12 sati u Livadićevoj ulici bit će otvoren i Etnocest, a poslijepodnevni program na glavnom samoborskom trgu počinje u 14 i 10 taborskim naklapanjima mjesnih odbora te potom plesnih skupina. Od 15 i 30 nastupaju plesne skupine, potom svira TD Ferdo Livadić, a u 16 i 15 je komedija Drobilica. Potom slijedi red glazbe i plesa te od 19 sati nastupi gostujućih skupina (Kurenti Ptuj, Snješko bijelić Čapljina, Stativske gljive Karlovac).
U 19 i 30 svi koji žele se boriti za nagrade za najbolje maskirane trebaju se pojaviti na pozornici da bi potom večer začinila na glavnoj pozornici hit grupa Vatra, a potom u šatoru iza kina Opća opasnost.