Mostarske balerine spremile čaroban koncert

balerina, Mostar, koncert
... s mostarskim malim balerinama. Šesti po redu koncert pod nazivom "Naša djeca plešu klasični balet" će se održati 11. lipnja u 19 sati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače i bit će jedinstveni spoj baletne, glazbene i likovne umjetnosti.

Prijeđeni put

Prema riječima prof. Arlete Ćehić, koja je osnivačica i voditeljica Baletne škole Arbesque, ovogodišnji koncert je dosadašnji prijeđeni put i recentno stanje našeg baleta. Koncert će biti otvoren koreografijom "Glorija" iz mjuzikla "Dvoje iz Galileje", a nastupit će i glavna glumica i solo pjevačica istoimenog mjuzikla, Magdalena Brkić. Mostarska publika imat će priliku uživati u brojnim zahtjevnim i zanimljivim koreografijama koje će izvesti polaznice mostarske baletne škole od najmlađih od pet godina pa do najstarijih balerina. Imat ćemo priliku vidjeti i polaznice flamenka u klasi Arlete Ćehić, koje će otplesati Seviljanu. Koncert će biti upotpunjen umjetničkim djelima mladih umjetnika Mostara i šire koja će se projicirati na pozadinskom platnu, predstavit će se i Glazbena škola Ivana plemenitog Zajca i Muzička škola, govoriti najljepša poezija, a poseban gost je Mustafa Šantić, koji će svirati na klarinetu.

"Cilj je pokazati djeci i odraslima da općenito umjetnost nije dosadna i da balet nije zastario", naglašava Ćehić.

Ističe da je osnovna ideja i temeljna filozofija Baletne škole Arabesque načelo demokratizacije baleta, njegove dostupnosti svima i besplatna edukacija za najugroženije, te njegove povezanosti s likovnom, glazbenom i dramskom umjetnošću.

"Edukacijska komponenta doprinosi sveopćem obrazovanju djece i mladih ljudi općenito te pozitivnom stavu prema usvajanju najviših vrijednosti rada i ustrajnosti u njemu", kaže Ćehić.

Dobra godina

Na kulturno-umjetničkoj sceni Mostara balet nije bio prisutan već 22 godine. Oživljavanje ove specifične i nimalo lake umjetnosti počinje 2006 godine, otvaranjem Baletne škole Arabesque. Ova baletna škola je u vrlo kratkom vremenu pokazala vidljive rezultate: kvaliteta edukacije i višestruka raskoš ove umjetnosti, koji su proizišli iz ogromnog rada i entuzijazma kako pedagoga i djece, tako i roditelja. Roditelji svih nacionalnosti se međusobno druže dok čekaju svoju djecu, surađuju i pomažu jedni drugima prilikom organizacije bilo čega u vezi s baletom.

Posljednja godina, kaže Ćehić, bila je najbolja, s dosta lijepih otvaranja i zatvaranja festivala. "Bilo je dosta aktivnosti. Stekli smo puno iskustva. Dobili smo krila za daljnji rad, a vjerujem da će se to vidjeti na našem idućem koncertu", kazala je Ćehić.

U 2014. dvije najstarije balerine nastupile su na međunarodnom natjecanju Mia Čorak Slavenska u Zagrebu, a 2015. 12 djevojčica u dobi od 10 do 15 godina odlazi na prestižno natjecanje World Ballet Competition Sibiu OPEN Romania 2015. U 2015. Baletna škola Arabesque sudjelovala je u mjuziklu "Dvoje iz Galileje" u režiji američkog redatelja i koreografa Richarda Monteza, koji je predstavljen u Čapljini. Imale su zapažene nastupe na raznim kulturnim i društvenim manifestacijama, ali su svim srcem nastupale i za djecu bez roditelja, djecu s posebnim potrebama i sudjelovale u drugim humanitarnim akcijama.

Dnevni list