Bijelo dugme u Mostaru: Od ponedjeljka kreće pretprodaja ulaznica

bijelo dugme, goran bregović, alen islamović, Grupa Zoster, Zoster, bijelo dugme, goran bregović, Mostar

U jednoj socijalističkoj kulturi koja je stidljivo tražila svoj put izvan zadanih okvira vrijednosti, bili su pojava upravo prevratnog značaja. Promovirali su neophodnost talenta, nužnost autentičnosti, važnost stava, potrebu za potpunom posvećenošću, visok profesionalni nivo i moderno pakiranje. Bili su najmasovniji umjetnički koncept Jugoslavije i prvi masovni koncept koji nije financirala država. Tijekom cijele karijere imali su uz sebe beskrajnu ljubav publike, konstantnu zavist kolega i podijeljenu naklonost establišmenta.

Bili su najbolji bend istočno od Londona i jedini dokaz da je autentična rokenrol karijera izvan engleskog jezika uopće moguća. Postojali su petneast godina (1974 -1989), i za to vrijeme objavili devet studijskih i tri koncertna albuma koje je vrijeme potvrdilo. Kod njih je bilo baš svega što krasi velike rok biografije: velikih brojeva, euforije obožavateljica, neobja¬šnjivih okolnosti i tragičnih smrti. Smatra se da su jedini u Jugoslaviji zaradili ozbiljan novac od rock-glazbe. Postavili su standarde u industriji zabave i neprekidno ih pomicali naprijed. Bili su bili najbolja terapija za sve: za dugu zimu, za dosadnu školu, za preopširne roditelje, za izgubljena drugarstva, za prekinute ljubavi. Kod njih je bilo neke magije koje kod drugih bendova nije bilo. Najprije su bili grupa Bosanaca agresivnog zvuka, onda emotivni nacin života nekoliko generacija, da bi na kraju postali metafora jednog vremena.

Bijelo dugme je danas multimedijalna zbirka emocija, mozaik komadića sreće i tuge, DNK našeg profinjenog emotiv¬nog puta.

Povodom četrdesetog rođendana Bijelog dugmeta, na svjetskoj turneji  Goran Bregović, Alen Islamović i Orkestar za svadbe i sahrane izvode hitove Bijelog dugmeta, ali i neke od najvećih hitova Bregovićeve solo-karijere ("Mjesečina", " Kalašnjikov "," Gas gas "i druge).

Sem pjesama iz vremena kad je Islamović bio pjevač grupe ("A i ti me iznevjeri", "Te noći kad umrem, kada odem, kad me ne bude", "Ružica si bila, sada više nisi", "Hajdemo u planine", "Djurdjevdan" i drugih), Bregović i Islamović izvode i pjesme nastale u razdobljima kad su pjevači bili Mladen Vojičić Tifa ("Lipe cvatu '," Lažeš ") i Željko Bebek (" Ne spavaj, mala moja, glazba dok svira "," Ima neka tajna veza "," Svi marš na ples "," Bosanac "i dr.).

Turneja je počela 14. lipnja koncertom u Ljubljani, a zatim su uslijedili nastupi u Beču, Zürichu, Münchenu, Skoplju, New Yorku, Chicagu, Torontu, Novom Sadu, Budvi (doček Nove godine), Dubrovniku i drugim gradovima diljem svijeta.

Predvidjeno je da turneja traje tri godine i da obuhvati šezdeset gradova od Aljaske do Australije, uključujući i spetakl 7. kolovoza na stadionu pod Bijelim brijegom u Mostaru.

Pretprodaja ulaznica kreće od 29.lipnja u 10sati na svim prodajnim mjestima kupikartu.ba kao i online kupikartu.ba . Redovna prodaja kreće u petak 3.srpnja u 10sati na svim službenim prodajnim mjestima bijelodugmemostar.com

bijelo dugme,goran bregović,alen islamović,Grupa Zoster,Zoster