VIDEO  Zašto se zaista slavi Dan zaljubljenih

Valentinovo, SMS poruka, Valentinovo, čestitke, Katarina Zovko Ištuk, Valentinovo, ljubav, Valentinovo, muškarci, žene, žene, pokloni, Valentinovo, Valentinovo, dan zaljubljenih, Valentinovo, Miljenka Koštro, Valentinovo

Rimokatolička crkva 14. veljače proslavlja uspomenu na čak dva svetitelja istoga imena - Valentin, koji su po predanju zajedno i pogubljeni, prenosi B92.

Jedan je bio Valentin, episkop ternijski, kome je odsječena glava 269. godine, za vrijeme cara Klaudija II. Nad njegovim je grobom u 4. stoljeću podignuta bazilika. Drugi je Valentin rimski i ne smatra se povijesnom osobom.

Kult sv. Valentina Ternijskog, episkopa i mučenika, brzo se proširio, prvo po Rimu, pa dalje po svijetu. Prenijet je u svoj grad, Terni, 1605. godine. Prikazuje se kao svećenik ili episkop, negdje i kako iscjeljuje epileptičara, jer je zaštitnik od te bolesti, kao i od kolere. Počev od 14. stoljeća, na Zapadu ga smatraju i pokroviteljem zaljubljenih.

Međutim, Valentinovo je u novijoj povijesti izbrisano iz kalendara katoličke crkve zbog, kako se navodi, "želje za smanjenjem broja svetih dana kod onih svetaca o kojima nije bilo jasnih povijesnih činjenica".

Po svemu sudeći, praznovanje Svetog Valentina zamijenilo je rimski kult boginje Junone koja je slavljena istog dana. Ona je bila zaštitnica obitelji i braka i na njen dan se ženama poklanjalo cvijeće.

Danas se na Dan zaljubljenih prakticiraju različiti običaji i sve više se vezuju za potrošačko društvo.