Što se to događa sa ženskim tijelom kad se prestane seksati

vagina, mijenjanje, mijenjati , žensko tijelo, sex, prestati, ginekolog, lijekovi, izbjegavanje, vaginalni problemi

1. Gubitak libida

Kod seksualnog nagona vrijedi pravilo "koristi ga ili ga izgubi".

- Kod ljudi koji se suzdržavaju od seksa s vremenom se počinju osjećati tromo, a želja za seksom polako nestaje. Neki od mojih klijenata to stanje opisuju starom poslovicom "Daleko od pogleda, daleko od srca" - objašnjava dr. Sari Cooper, certificirani seksualni terapeut.

2. Vaginalne stijenke se opuštaju

Ovaj problem se uglavnom odnosi na žene koje ulaze u menopauzu.

- Ako starije žene nemaju redovno seksualne odnose vaginalne stijenke se opuštaju, a ako se ponovo odluče na seksualne odnose to može biti jako bolno - napominje dr. Cooper.

3. Smanjena vaginalna lubrikacija

Još jedna nuspojava, koja se prvenstveno odnosi na starije žene, je problem lubrikacije vagine nakon apstinencije. Uz lubrikaciju pojavljuje se i problem stanjivanje stijenki vagine, a oboje su posljedica nedostatka hormona estrogena.

- Mlade žene koje imaju 20 ili 30 godina, imat će puno estrogena koja će osigurati da ta tkiva ostanu zdrava, elastična i podmazana za vrijeme apstinencije. Kod žena od, na primjer, 60 godina, jednom kad estrogen nestane, ne vraća se - izjavila je dr. Streicher.

4. Pojačani bolovi za vrijeme mjesečnice

U nedostatku seksualnih odnosa kod žena se pogoršavaju menstrualni bolovi. Suprotno uvaženom mišljenju seksualni odnos za vrijeme mjesečnice može ublažiti menstrualne grčeve.

- Maternica je mišić, a mnoge žene za vrijeme orgazma zapravo doživljavaju kontrakcije maternice što uzrokuje brže izbacivanje krvi. Grčevi se smanjuju, a menstrualna krv lakše izlazi iz tijela. Također, može doći do povećanja razine endorfina što isto pomaže kod menstrualnih grčeva - objašnjava dr. Robert Schneider.

5. Manji rizik od spolnih bolesti

Ne samo da ćete samo smanjiti rizik od dobivanja spolne bolesti, već i od infekcija urinarnog trakta.

- Seksualni odnos je krivac za povećanje rizika od infekcije urinarnog trakta - objašnjava dr. Streicher za Irish Mirror.

Većina urinarnih infekcija se pojavljuje unutar 24 sata nakon spolnog odnosa, a Američki magazin obiteljskih liječnika je otkrio da je "učestalost seksualnih odnosa najbolji pokazatelj koje osobe će imati učestale upale urinarnog trakta".

Izvor: 24sata.hr