Što nas pali, a što gasi u krevetu?

Osjećala sam se super, a znam da je i njemu bilo dobro. Jedva čekam da ga opet vidim - povjerava mi se Ksenija F., 33-godišnja vlasnica frizerskog salona, sretna.

Je li mu bilo lijepo? Jesam li negdje pogriješila? - pitanja su koja si, za razliku od Ksenije, brojne žene postavljaju o seksu, naročito ako se radi o ‘ljubavnom klinču' na samom početku neke veze. Kako ostvariti uspješan seksualni život s osobom do koje nam je stalo, koja nam izaziva ‘leptiriće u trbuhu' i kako izbjeći greške?

Jer par s uspješnim seksualnim životom ima velike šanse za uspjeh i u zajedničkom životu izvan kreveta. Žena i muškarac zadovoljni u seksu osjećat će se poželjno, samouvjereno, ravnopravno, seksu će pristupati bez straha i opterećenja, a emocije dobivaju zalet i počinju bujati. Pa, što kažu, ‘rekla-kazala muško-ženska' iskustva: što ‘pali' nju, što njega, a što ih ‘gasi' u krevetu.
ŠTO JE PALI...

- Svaka žena želi biti prva na listi prioriteta. Ako je kraljica njegova srca, tretirat će ga kao kralja u ljubavnom gnijezdu. - Uživa li muškarac međusobnom dodirivanju i ne žuri prema "cilju", žena će se osjećati najljepšom i najpoželjnijom na svijetu. - Hvali li partner njen izgled, posebno tijelo, žena će se osjećati zadovoljno u svojoj koži, a zadovoljstvo će rado podijeliti. - Osjeća li se žena voljenom i sigurnom u vezi, opustit će se i u seksu. - Muškarcu koji ima sluha za želje žene i želi je zadovoljiti, žena će oprostiti i eventualne pogreške i rado ga podučiti - na obostrano zadovoljstvo.
... A ŠTO JE GASI ?

- Ne pokaže li muškarac maštovitost i seks se svede samo na ‘parternu gimnastiku', nakon što će je neko vrijeme žena odrađivati gledajući u strop, veza će prije ili poslije završiti. - Nesigurnost i nedostatak elementarne vještine u seksu žena će trpjeti neko vrijeme. Pokušavat će neko vrijeme instruirati partnera, no ako ne uspije, potražit će nekoga vještijeg. - Muškarac koji ne pokazuje interes da pokuša zadovoljiti partnericu, već stalno vrti ‘svoj film', nema šanse za dulju vezu sa svojom odabranicom. U vođenju ljubavi nema mjesta sebičnosti. Ako se žena u seksu osjeća kao objekt, a ne kao ravnopravni sudionik, žena će bez obzira na emocije otići iz kreveta. - Jedino što je gore od muškarca koji se boji ženina tijela je onaj koji misli da zna sve. Dok je samouvjeren ljubavnik dobar, onaj prepotentni je - loš.
ŠTO GA PALI...

- Ženi koja uživa u seksu muškarac će dati sve od sebe da joj to i omogući. U njezinu užitku uživat će i on i pri tome će oboje biti na dobitku. - Uz ženu koja povremeno preuzme inicijativu i svog partnera obaspe nježnostima od glave do pete, muškarac se osjeća kao supermen. Samopouzdanje, a s njim i libido, rastu mu do neba. - 'Nemoj mi to raditi' bacit će muškarca u bed, ali izjave tipa ‘više volim kad mi to radiš tako' će ga motivirati, jer time dobiva "upute" koje želi, a da se pri tome ne osjeća nevještim. - Predimenzionirana pohvala tipa 'ti si urnebes, ti si seks mašina' muškarca neće motivirati, već naprotiv - osjećat će se glupo. Ali jednostavno ‘bilo je tako lijepo' i kompliment ‘tako si nježan i pažljiv' reći će mu ono što želi čuti - da je zadovoljio svoju partnericu.
... A ŠTO GA GASI ?

- Muškarcu je važan opći dojam koji ostavlja njegova partnerica. Nije toliko važno je li žena lijepa, već koliko se trudi istaknuti atribute, a skriti mane. Zapuštenu ženu muškarac doživljava kao nesigurnu, ili kao ženu koja ne želi partnera. S druge strane žena koja misli da je izgled sve što ima ponuditi i troši sate na dotjerivanje, muškarce - odbija.

Muškarcima je važan izgled, ali samo kao odraz samopouzdanja. - Ležanje ‘poput klade' je nešto što će svakog muškarca ohladiti kao da je poliven kantom vode. Čak je i gluma bolja od beživotnog ležanja. - Nezasitnica koja stalno zahtijeva seks, većinu će muškaraca - uplašiti, ali neće se dugo zadržati ni uz ženu koja ne pokazuje nikakav interes za seks, jer će se osjećati neželjenim.

- ‘Zakočenu' ženu koja ima probleme s vlastitom seksualnošću muškarac će trpjeti neko vrijeme - dokle god vjeruje da može "osloboditi" ženu od kočnica. Ukratko: za uspješan seks potrebni su ljubav i razumijevanje, kvalitetan odnos između žene i muškarca, iskrenost i spontanost, a najvažnije je osluškivati želje s druge strane jastuka, jer u vrućim igrama u spavaćoj sobi nema - ‘ja', postoji samo - ‘mi'.

Nisu potrebne akrobatske vještine, nije potrebno izgledati kao seks bomba, a ako se nešto ne zna, nije važno, jer sve se može naučiti ako se želi i ima od koga. A ako se ponekad i dogodi kakav ‘ćorak', ni to nije kraj svijeta, svatko ima pravo na loš dan.

piše Irma NOVAK

slobodna dalmacija